Personal touch in finance

29 september 2016

Wat als zzp’er aan dezelfde klus werkt als werknemer?

29 september 2016

Een zzp’er kan nog steeds naast werknemers aan dezelfde klus werken zonder dat daarbij meteen een dienstbetrekking voor de zzp’er ontstaat.

Hoewel dit uit de gepubliceerde modelovereenkomsten niet duidelijk wordt, heeft staatssecretaris Wiebes voorgaande uitdrukkelijk bevestigd.

In antwoord op Kamervragen geeft de staatssecretaris aan dat de Belastingdienst niet het standpunt heeft ingenomen dat een dienstbetrekking ontstaat als een zzp’er samenwerkt met werknemers aan dezelfde klus. Het is volgens hem mogelijk dat zzp’ers naast werknemers aan dezelfde klus werken. De zzp’er moet daarbij wel op basis van andere afspraken, voorwaarden en omstandigheden zijn werkzaamheden verrichten.

Van belang is dat er voldoende afwijkingen ten opzichte van de werknemers zijn om vast te stellen dat er geen dienstbetrekking is. De staatssecretaris geeft als voorbeeld dat onder omstandigheden een zzp’er met specifieke kennis aan dezelfde klus kan werken zonder dat een dienstbetrekking ontstaat.

Let op!

Hoewel de staatssecretaris aangeeft dat werken aan dezelfde klus zonder dienstbetrekking mogelijk is, zal de Belastingdienst waarschijnlijk niet zonder meer om zijn. Overleg met onze adviseurs welke mogelijkheden er zijn in uw persoonlijke situatie.

Nieuwsarchief 2016

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.