Personal touch in finance

09 december 2016

Modelovereenkomsten in de wacht

09 december 2016

De staatssecretaris heeft aangekondigd dat de handhaving rondom de Wet DBA in ieder geval is uitgesteld tot 1 januari 2018.

Dit betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen naheffingen en boetes krijgen, tenzij sprake is van kwaadwillende opdrachtgevers. De Belastingdienst heeft op haar website aangegeven hoe u voorlopig om kunt gaan met de modelovereenkomsten.

Onderzoek arbeidswetgeving

Het kabinet gaat de komende tijd de arbeidswetgeving nader beoordelen en met name onderzoeken hoe de begrippen ‘gezagsverhouding’ en ‘geen verplichting tot persoonlijke arbeid’ concreter en meer in lijn met het huidige maatschappelijke beeld van arbeidsverhoudingen kunnen worden ingevuld.

Modelovereenkomsten op een laag pitje

Totdat de resultaten van dit onderzoek bekend zijn kunt u de modelovereenkomsten voorlopig op een laag pitje zetten. Dit betekent dat als u met een modelovereenkomst werkt, u dit niet hoeft te stoppen maar die werkwijze gewoon kan voortzetten. Werkt u nog niet volgens een modelovereenkomst dan hoeft u nu ook nog niet te gaan doen. Concreet betekent dit dat u dus geen modelovereenkomst hoeft af te sluiten, dat u uw werkwijzen nog niet hoeft aan te passen en dat u ook geen eigen overeenkomsten meer hoeft voor te leggen bij de Belastingdienst. U kunt gewoon voor kiezen om de resultaten van het onderzoek af te wachten. De Belastingdienst zal aan u geen naheffingen of boetes opleggen.

Kwaadwillende opdrachtgevers

Er geldt een uitzondering voor kwaadwillende opdrachtgevers. Bij hen gaat de Belastingdienst vanaf 1 mei 2017 onverkort handhavend optreden. U hoeft echter niet bang te zijn dat u al snel als kwaadwillend wordt aangemerkt. Daarvoor moet u, terwijl u weet of had kunnen weten dat feitelijk sprake is van een dienstbetrekking, echt opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan. Het gaat dus niet om situatie waarin mogelijk onzekerheid is over het begrip gezagsrelatie maar alleen om opdrachtgevers die opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.

Nieuwsarchief 2016

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.