Personal touch in finance

30 August 2013

Voorkom Boete en geef achterstallige btw!

30 August 2013

Heeft u nog openstaande btw-schulden over voorgaande jaren, geef deze dan zo snel mogelijk door. Waarom? Vanaf deze week intensiveert de Belastingdienst de controles op btw-balansschulden.

Het gaat om btw-schulden over de periode 2008 tot en met 2012. Eerder dit jaar startte de Belastingdienst met een landelijk project voor het innen van btw-balansschulden. Ondernemers kregen tot 1 juni 2013 de tijd om hun btw-schulden over voorgaande jaren, met een suppletieaangifte te melden. De afgelopen twee maanden heeft de Belastingdienst hierdoor voor ruim € 76 miljoen aan achterstallig btw opgehaald.

Extra controles

Naar schatting hebben enkele tienduizenden ondernemers hun achterstallige btw nog niet gemeld. Daarom intensiveert de Belastingdienst vanaf deze week de controles op btw-balansschulden. Een btw-balansschuld is het verschil tussen de reeds afgedragen btw en de btw die had moeten worden afgedragen.

De controle gebeurt door uw aangifte inkomstenbelasting of de aangifte vennootschapsbelasting van uw bedrijf te vergelijken met de btw-aangiften. Blijkt hieruit een btw-schuld over voorgaande jaren, dan ontvangt u binnenkort van de Belastingdienst een brief waarmee u de aangiftegegevens kunt controleren, vóórdat een aanslag zal worden opgelegd.

Suppletie omzetbelasting

Heeft u nog een btw-balansschuld over voorgaande jaren dan bent u wettelijk verplicht om dit te melden en af te dragen aan de Belastingdienst. Melden kan met een zogeheten ‘suppletie omzetbelasting.’

Let op!

Wie zelf een btw-betalingschuld aangeeft, betaalt bij een bedrag tot € 20.000 geen boete. Daarna
5% met een plafond van € 4.920. Geeft u uw btw achterstand niet zelf op, dan is uw boete 2% van het achterstallige bedrag, met een plafond van € 4.920.

News archive 2013

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.