Personal touch in finance

21 September 2015

Terechte schadeclaim voor te weinig uitbetaalde vakantiedagen

21 September 2015

Meer dan duizend schadeclaims worden nu in behandeling genomen, van langdurig zieke werknemers over te weinig uitbetaalde vakantiedagen na ontslag.

Dit is het gevolg van een definitieve uitspraak van de Hoge Raad op 18 september 2015. De Staat is aansprakelijk gesteld voor de schade die werknemers hebben geleden.

Vakantiedagen

Vóór 1 januari 2012 gold de regel dat een zieke werknemer alleen vakantiedagen opbouwde gedurende de laatste zes maanden van de ziekte. Werd deze werknemer na langdurige ziekte ontslagen, dan kreeg hij alleen deze vakantiedagen uitbetaald. In 2009 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat deze beperkte opbouw van vakantiedagen bij ziekte niet mag. Daarom gelden per 1 januari 2012 andere regels: werknemers die ziek zijn bouwen voortaan ook volledig hun vakantiedagen op.

De Hoge Raad heeft nu geoordeeld dat de Staat aansprakelijk is. Ongeveer 1300 schadeclaims van langdurig zieke werknemers die na hun ontslag door de regels van vóór 1 januari 2012 te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen, worden nu in behandeling genomen.

Let op!

Tijdens ziekte bouwt uw werknemer evenveel wettelijke vakantiedagen op als in een periode waarin hij niet ziek is. Dit geldt sinds 1 januari 2012. Er kunnen andere afspraken gelden voor bovenwettelijke vakantie-uren.

News archive 2015

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.