Personal touch in finance

10 December 2015

Welk btw-tarief geldt voor bezorgkosten?

10 December 2015

PostNL en andere vergelijkbare ondernemingen rekenen geen btw over verzendkosten.

Voor universele postdiensten verricht door postvervoersbedrijven geldt namelijk een btw-vrijstelling. Dit betekent echter niet dat u deze bezorgkosten zonder btw kunt doorberekenen aan uw afnemers. Het btw-tarief is daarbij afhankelijk van de goederen die u levert.

Bezorgkosten

Voor universele postdiensten verricht door postvervoersbedrijven die aan de voorwaarden voldoen geldt een btw-vrijstelling. Een omschrijving van universele postdiensten en de voorwaarden vindt u in de Postwet. PostNL voldoet aan de voorwaarden en kan daarom vrijgesteld haar postdiensten verlenen.

Als u gebruikt maakt van PostNL voor de levering van uw goederen aan uw afnemers, zult u over het algemeen niet voldoen aan de voorwaarden in de Postwet. Indien u met uw afnemer heeft afgesproken om de afgenomen goederen bij hem te bezorgen, vormt die bezorging een bijkomende prestatie die onderdeel uitmaakt van de vergoeding die u aan uw afnemer berekent. U moet hierover btw berekenen. Het btw-tarief is hierbij gelijk aan het btw-tarief dat voor uw goederen geldt.

Goederen tegen verschillende btw-tarieven

Levert u in één levering goederen tegen verschillende tarieven, dan worden de bezorgkosten naar verhouding van de vergoedingen (exclusief de bezorgkosten) aan deze goederen toegerekend. Het btw-tarief van de bezorgkosten volgt daarbij nog steeds de goederen.

Voorbeeld

U verkoopt voedingsmiddelen tegen € 40 exclusief btw en alcoholische dranken tegen € 60 exclusief btw. Het geheel wordt in één pakket door PostNL bezorgd. PostNL berekent daarvoor € 6,95 aan u. PostNL berekent terecht geen btw over deze verzendkosten. U berekent de verzendkosten door aan uw afnemer. De factuur dient er dan als volgt uit te zien:

Verkoop voedingsmiddelen € 40,00
Verkoop alcoholische dranken € 60,00
Verzendkosten € 6,95
Totale vergoeding € 106,95
Btw 6% over € 42,78 (€ 40 + 4/10 van € 6,95) € 2,57
Btw 21% over € 64,17 (€ 60 + 6/10 van € 6,95) € 13,48
Totale vergoeding inclusief btw € 123,00

News archive 2015

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.