Personal touch in finance

30 March 2016

Verstrekking inkomensindicaties niet langer struikelblok

30 March 2016

De Belastingdienst kan toch gewoon inkomensindicaties gaan verstrekken aan verhuurders van sociale huurwoningen.

De Eerste Kamer heeft hier op 29 maart 2016 mee ingestemd.

Verstrekken inkomensindicaties

Even leek het erop dat de Belastingdienst geen inkomensindicaties zou kunnen verstrekken voor de uitvoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging voor 2016. In februari van dit jaar oordeelde de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State namelijk dat dit niet mag, omdat de verplichting tot het verstrekken van inkomensgegevens niet wettelijk is vastgelegd.

Die wettelijke vastlegging is nu alsnog geregeld. De Belastingdienst kan dus gewoon inkomensindicaties gaan verstrekken aan verhuurders die per 1 juli een inkomensafhankelijke huurverhoging willen voorstellen. Daartoe gaat het webportaal van de Belastingdienst alsnog per 1 april aanstaande open.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Sinds 2013 kunnen verhuurders van sociale huurwoningen inkomensgegevens van hun huurders opvragen bij de Belastingdienst. Mocht blijken dat de huurder een middeninkomen of hoger inkomen heeft, dan kan de verhuurder een inkomensafhankelijke huurverhoging berekenen. De Belastingdienst geeft geen gespecificeerde inkomensgegevens maar een inkomensindicatie.

News archive 2016

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.