Personal touch in finance

25 May 2016

Dienstbetrekking bij tijdelijke vervanging werknemer?

25 May 2016

Voor het tijdelijk vervangen van een werknemer hebben wij in het verleden wel eens een zzp’er met een VAR-verklaring ingehuurd.

De VAR is vanaf 1 mei 2016 vervallen. Kan ik nu nog wel een zzp’er de werkzaamheden van mijn tijdelijk uitgevallen werknemer laten uitvoeren of ontstaat daarmee automatisch een dienstbetrekking met deze zzp’er?

Ook na 1 mei 2016 kunt u nog steeds een zzp’er inschakelen om tijdelijk de werkzaamheden van een uitgevallen werknemer te verrichten. Of die zzp’er in dienstbetrekking is bij u wordt beoordeeld aan de hand van de feiten en omstandigheden. Het gegeven dat deze zzp’er dezelfde werkzaamheden uitvoert als uw werknemer betekent niet automatisch dat de zzp’er ook bij u in dienstbetrekking is. Dit is wel het geval als de zzp’er dezelfde werkzaamheden uitvoert onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden als uw tijdelijk uitgevallen werknemer.

Tip!

Wilt u zekerheid of sprake is van een dienstbetrekking, sluit dan een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst met de zzp’er. Zorg dat de voorwaarden en omstandigheden waaronder de zzp’er werkt overeenkomen met de afspraken in de modelovereenkomst of leg desnoods uw eigen modelovereenkomst voor bij de Belastingdienst.

News archive 2016

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.