Personal touch in finance

05 July 2017

Monumentenaftrek blijft in stand tot 2019

05 July 2017

Wederom goed nieuws voor particuliere eigenaren van monumentenpanden.

De fiscale aftrek voor het onderhoud van monumentenpanden blijft ook in 2018 bestaan. Het plan om deze aftrekpost in de inkomstenbelasting te schrappen en te vervangen voor een subsidieregeling, is wederom uitgesteld. Ditmaal tot 1 januari 2019.

Aftrekbare kosten monumentenpand

Als eigenaar van een monumentenpand mag u bepaalde onderhoudskosten aan het pand in de inkomstenbelasting in aftrek brengen. Een monumentenpand is in dit geval een pand dat is ingeschreven in een Rijksmonumentenregister (of is aangewezen als beschermd monument) en voor u kwalificeert als eigen woning of als een bezitting in box 3.

Van de kosten die u in alle redelijkheid maakt om het pand in bruikbare staat te houden of te herstellen, is 80% aftrekbaar. Achterstallig onderhoud valt hier ook onder, maar een verbetering, zoals een uitbreiding van het monumentenpand, niet. Ook eigenaarslasten en afschrijvingen zijn niet aftrekbaar.

Uitstel

De aftrekpost van 80% van de onderhoudskosten blijft in 2017 en 2018 nog gelden. De voorgenomen afschaffing van de fiscale aftrek voor het onderhoud van monumentenpanden is namelijk uitgesteld tot 2019. Het is de bedoeling dat deze aftrekpost wordt vervangen door een subsidieregeling voor onderhoud. Die onderhoudsregeling wordt de komende tijd nog verder uitgewerkt.

News archive 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.