Personal touch in finance

04 January 2019

Klopt uw voorlopige aanslag 2018 nog?

04 January 2019

Aan het begin van het nieuwe jaar zult u al meer zicht hebben op uw winstcijfers over 2018. Misschien is het zelfs tijd om uw voorlopige aanslag aan te passen.

Voorlopige aanslag

Ondernemers krijgen aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Omdat uw winstcijfers dan nog niet bekend zijn, baseert de fiscus zich op de cijfers uit het verleden. Verwacht u een afwijking, dan kunt u de aanslag zelf aanpassen of dit laten doen door uw accountant.

Wanneer afwijken?

Een afwijkend winstcijfer kan het gevolg zijn van een mee- of tegenvallende winst. Maar ook onvoorziene kosten of investeringen kunnen ervoor zorgen dat uw voorlopige aanslag afwijkt van uw definitieve. Daarnaast kunnen er ook andere oorzaken zijn, zoals de aankoop van een woning of een echtscheiding.

Zelf aanpassen

Wilt u uw voorlopige aanslag zelf aanpassen? Dit doet u online via ‘mijnbelastingdienst’. U logt in met uw DigiD, kiest het betreffende belastingjaar en vult uw gegevens in, inclusief uw gewijzigde winstcijfers. U krijgt vervolgens een nieuwe voorlopige aanslag. Op deze manier verkleint u het verschil tussen uw voorlopige aanslag en de definitieve. U vermindert daardoor ook eventueel te betalen belastingrente.

Let op!

Een aanpassing van uw voorlopige aanslag voor 2018 heeft geen invloed meer op uw voorlopige aanslag voor 2019. Deze kunt u echter op dezelfde manier weer aanpassen, zodra u deze begin 2019 ontvangt.

News archive 2019

Borrie is an active and driving force in the Alliott Group, a worldwide alliance in the field of accountancy, tax advice and consultancy.