Personal touch in finance

17 January 2020

Aanpassing btw-regels fiets van de zaak

17 January 2020

Sinds 1 januari van dit jaar is een nieuwe fiscale regeling van toepassing voor de fiets van de zaak. Vanwege deze nieuwe regeling is een besluit aangepast, waarin de aftrek van de btw op deze fietsen is geregeld.

Fietsregeling

De nieuwe fietsregeling komt er in het kort op neer dat voor een ter beschikking gestelde (de werkgever blijft de eigenaar) fiets slechts 7% van de cataloguswaarde tot het loon moet worden gerekend. Over deze 7% moet de werknemer belasting betalen.

Leasefietsen

De nieuwe regeling zal er naar verwachting toe leiden, dat werkgevers vaker aan hun personeel een leasefiets ter beschikking gaan stellen. Daarom is het besluit inzake de ter beschikking gestelde fiets aangepast.

Btw op ter beschikking gestelde fiets

De btw op een verstrekte (de werknemer wordt eigenaar) of ter beschikking gestelde fiets is in beginsel aftrekbaar tot een maximum van € 130. Dit betekent dat de btw op fietsen tot € 749 inclusief btw volledig aftrekbaar is. Voor duurdere fietsen is het meerdere niet aftrekbaar.

Aanpassing

In genoemd besluit is bepaald dat deze regeling ook geldt voor leasefietsen en dat onder ‘inkoop- of aanschafprijs’ ook de verschuldigde leasetermijnen begrepen worden. Dit betekent dat de in deze leasetermijnen begrepen btw tot een bedrag van € 130 volledig aftrekbaar is en daarboven niet.

Let op!

Betaalt de werknemer een eigen bijdrage voor de fiets, dan mag u dit bedrag in mindering brengen. Alleen als het saldo meer is dan € 749, is de btw boven de € 130 niet aftrekbaar.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.