Personal touch in finance

27 January 2020

Niet te veel reserves ANBI

27 January 2020

In een zaak die onlangs voor het gerechtshof in Amsterdam speelde had de inspecteur de ANBI-status ingetrokken omdat de ANBI te veel reserves in kas had gehouden.

Voor het hof bleek dat de stichting inderdaad over de nodige reserves beschikte, meer dan nodig was in verband met de continuïteit van de stichting. Dit is niet toegestaan.

Fiscale voordelen

Instellingen en organisaties kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor de zogenaamde ANBI-status (algemeen nut beogende instelling). Hierdoor bestaat er recht op verschillende fiscale voordelen. De belangrijkste fiscale voordelen zijn de aftrekbaarheid van giften aan een ANBI en het feit dat ANBI’s geen schenk- en erfbelasting verschuldigd zijn over hun ontvangsten. De aftrek van giften betekent voor 2020 dat particulieren tot 46% (2020) van hun gift in aftrek kunnen brengen op hun inkomen.

Voorwaarden ANBI

Vanwege genoemde faciliteiten moeten ANBI’s aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet een ANBI met minstens 90% van de activiteiten het algemene belang dienen, mag er geen winstoogmerk zijn en mogen reserves slechts in beperkte mate worden aangehouden. Concreet betekent dit niet meer dan nodig in verband met de continuïteit van de ANBI.

Let op!

Een ANBI moet ook vermelden waarvoor de aanwezige reserves bestemd zijn en tot welke omvang. Ook hierin schoot de stichting tekort.

De rechters stelden de fiscus dan ook in het gelijk en gingen akkoord met de intrekking van de ANBI-status.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.