Personal touch in finance

14 January 2020

Uitzenden, payrolling of contracting? Voorkom verrassingen

14 January 2020

Voor uitzenden, payrolling en contracting bestaan verschillende regels. Door de juiste regels toe te passen voorkomt u onaangename verrassingen.

De Handreiking ‘Contracting, uitzending of payrolling?’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid biedt duidelijkheid.

Contracting: het uitbesteden van werk

Bij contracting worden door de opdrachtgever werkzaamheden, werkprocessen of bepaalde activiteiten uitbesteed aan een ander bedrijf. De opdrachtnemer voert de activiteiten met eigen werknemers uit en bepaalt zelf hoeveel en welke werknemers hij inzet. Hij is verantwoordelijk voor leiding en toezicht over de werknemers en voor het eindresultaat van de opdracht.

Uitzenden

Bij uitzenden wordt een werknemer door een werkgever (het uitzendbedrijf) ter beschikking gesteld aan een ander bedrijf (inlener). Deze inlener heeft een opdracht voor het werven van personeel verstrekt aan het uitzendbedrijf. De leiding en het toezicht over de werknemer berusten bij de inlener.

Payrolling

Bij payrolling werft en selecteert een onderneming (inlener) zelf een werknemer, of hij laat een ander dit voor hem doen. De payrollwerkgever is niet betrokken geweest bij de werving en selectie van de werknemer. Die werknemer treedt vervolgens in dienst bij een (payroll)werkgever. Het payrollbedrijf stelt de werknemer exclusief ter beschikking aan de inlener, die ook verantwoordelijk is voor leiding en toezicht over de werkzaamheden van de werknemer.

Verschillende regels
Voor het ter beschikking stellen van personeel en voor het uitbesteden van werk gelden verschillende regels. Het gaat hier bijvoorbeeld om verschillen in arbeidsvoorwaarden of in de manier waarop werknemers (kunnen) worden aangestuurd. Het is heel belangrijk om een bewuste keuze te maken voor een bepaalde vorm en de juiste regels toe te passen. Op die manier voorkomt u dat u bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met loonvorderingen. De feitelijke situatie is altijd bepalend voor de vraag of sprake is van contracting, uitzenden of payrolling. In de handreiking is een lijst opgenomen met indicatoren die kunnen helpen bij het bepalen van het type constructie.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.