Personal touch in finance

04 February 2020

Regeling onwerkbaar weer aangepast

04 February 2020

Een werkgever hoeft geen loon te betalen als er sprake is van een buitengewone natuurlijke omstandigheid (bijvoorbeeld vorst of sneeuw) en er is voldaan aan de overige voorwaarden. We spreken dan van ‘onwerkbaar weer’. Per 1 januari 2020 zijn de WW-sectorfondsen vervallen. Dit heeft gevolgen voor WW-uitkeringen wegens onwerkbaar weer.

Wachtdagen

De Regeling onwerkbaar weer kent twee wachtdagen per winterseizoen (van 01.11 t/m 31.03) bij vorst, ijzel en sneeuwval. Voor overvloedige regenval gelden er 19 wachtdagen per kalenderjaar. Tijdens deze wachtdagen betaalt u het loon door, maar daarna kunt u voor uw werknemers aanspraak maken op een WW-uitkering wegens onwerkbaar weer.

Melden per dag

Als er door onwerkbaar weer niet kan worden gewerkt, moet u dit dagelijks aan het UWV melden.

Tip!

Gebruik hiervoor het daartoe door het UWV beschikbaar gestelde formulier.

Let op!

Als u niet correct meldt, moet u het loon doorbetalen.

Cao aanpassen

Om gebruik te kunnen maken van deze regeling, moet dit in uw cao staan en moet (vanaf 01.11.2020) in de cao gedefinieerd zijn welke weersomstandigheden van toepassing zijn op deze regeling.

Als uw werknemers niet kunnen werken omdat er sprake is van onwerkbaar weer, kunt u voor hen aanspraak maken op een WW-uitkering. Er gelden nu wel twee wachtdagen.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.