Personal touch in finance

07 February 2020

Uitstel loonaangifte vanwege problemen e-Herkenning

07 February 2020

Moet u als rechtspersoon loonaangifte doen? Dan bent u verplicht dit vanaf dit jaar te doen met behulp van e-Herkenning. Deze verplichting heeft tot veel ophef geleid. De Belastingdienst heeft daarom besloten dat u, onder voorwaarden, uitstel voor de loonaangifte kunt krijgen tot 1 juli 2020.

E-Herkenning

E-Herkenning is een veilig gedigitaliseerd communicatiemiddel waarmee inmiddels met enige honderden overheidsinstanties gecommuniceerd kan worden.

Belangrijke voorwaarde voor uitstel

U kunt alleen uitstel krijgen als u de laatste loonaangifte heeft ingediend via het oude portaal van de Belastingdienst, dus nog zonder e-Herkenning.

Let op!

Het uitstel geldt voor ondernemers die overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk en daarvoor e-Herkenning moeten aanschaffen, maar ook voor ondernemers die voortaan een fiscaal dienstverlener of marktsoftware inzetten om aangifte te doen.

Aangifte soms onmogelijk

Behalve het feit dat ondernemers voortaan dus moeten betalen om aangifte loonheffing te doen, is het ook een probleem dat sommige bedrijven via e-Herkenning geen aangifte kúnnen doen.

Het betreft bijvoorbeeld fiscale eenheden, buitenlandse rechtspersonen die in Nederland actief zijn en ambassades. Zij kunnen zich namelijk niet inschrijven in het Handelsregister, wat verplicht is om via e-Herkenning aangifte te kunnen doen. In een brief aan de Kamer heeft minister Knops van het ministerie van BZK aangegeven voor deze groepen naar een oplossing te zoeken.

Zoeken naar oplossing

Ook voor kleine bedrijven wordt gezocht naar een oplossing voor de relatief hoge aanschafkosten van e-Herkenning. Zo wordt er met aanbieders overlegd over een verlaging van de prijs.

Heeft u vragen over het doen van de loonaangifte via e-Herkenning, neem dan contact met ons op.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.