Personal touch in finance

12 February 2020

Vrijstelling BOR tot aanslag vaststaat

12 February 2020

De vrijstelling voor bedrijfsvermogen in de erf- en schenkbelasting geldt totdat de aanslag definitief vaststaat. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam onlangs beslist.

BOR

De bovenstaande vrijstelling staat bekend als de BOR of BOF (bedrijfsopvolgingsregeling of bedrijfsopvolgingsfaciliteit). Volgens de regeling kan bij schenking of vererving van een onderneming geprofiteerd worden van een forse vrijstelling.

Omvang vrijstelling

De vrijstelling bedraagt dit jaar 100% tot een bedrag van € 1.102.209. Boven deze grens is over het meerdere nog 83% vrijgesteld.

Voorwaarden

De vrijstelling kent een aantal voorwaarden. De belangrijkste is dat de erfgenaam of bedrijfsopvolger de onderneming minstens vijf jaar moet voortzetten.

Verzoek

Als men van de vrijstelling gebruik wil maken, moet dit schriftelijk worden verzocht. Dit verzoek moet gelijktijdig met de aangifte erfbelasting worden gedaan.

Verzoek te laat?

In bovengenoemde rechtszaak was niet op tijd aangifte erfbelasting gedaan. Daarop volgde een ambtshalve aanslag. In beroep deed de verkrijger een beroep op de vrijstelling, maar de rechter vond dat hij hiermee te laat was.

Uitspraak hof

In hoger beroep is het hof echter van mening dat de vrijstelling kan worden geclaimd totdat de aanslag definitief vaststaat. Omdat hiervan geen sprake is, kon de bedrijfsopvolger nog steeds een beroep doen op de vrijstelling. Deze wordt echter niet verleend, omdat de verkrijger niet kan aantonen aan alle voorwaarden te voldoen.

Heeft u vragen over de vrijstelling bij bedrijfsopvolging, neem dan contact met ons op.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.