Personal touch in finance

03 March 2020

Strenger toezicht Belastingdienst op zzp’ers bouw en zorg

03 March 2020

De Belastingdienst start in een deel van de bouw- en zorgsector met specifiek toezicht voor wat betreft de vraag of er al dan niet sprake is van een dienstbetrekking. Het komt namelijk regelmatig voor dat men er ten onrechte vanuit gaat dat dit niet het geval is. In die gevallen wordt er ook ten onrechte geen loonheffing en premie ingehouden.

Handhaving verscherpt

Hoewel het uitgangspunt is dat de Belastingdienst tot 2021 slechts beperkt handhaaft, is dit sinds 1 januari van dit jaar wel verscherpt. Zo kan de Belastingdienst handhaven als een opdrachtgever kwaadwillend is, maar ook wanneer opdrachtgevers na controle door de Belastingdienst hun werkwijze niet binnen een redelijke termijn aanpassen.

Niet alleen controle

In een brief geeft staatssecretaris Vijlbrief aan dat er niet alleen sprake is van controle. De Belastingdienst geeft ook voorlichting en biedt duidelijkheid rond de vraag wanneer een arbeidsrelatie volgens de huidige wet wel of geen dienstbetrekking is.

Samenwerking

Bij de sectorspecifieke benadering werkt de Belastingdienst samen met branche- of koepelorganisaties. Omdat een sectorspecifieke benadering een bepaalde kennis van medewerkers van de Belastingdienst vereist, is met een beperkt aantal sectoren gestart, waaronder de bouw.

Heeft u vragen over het strengere toezicht inzake zzp’ers, neem dan contact met ons op.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.