Personal touch in finance

28 May 2020

Extra aanpassingen in steunpakket 2.0

28 May 2020

De inkt van het tweede noodpakket voor ondernemers is nog niet droog, of er zijn al weer wijzigingen. Zo is er een wijziging rond de ontslagboete, krijgen bedrijven meer compensatie voor vaste lasten en wordt het noodpakket voor een extra maand verlengd, namelijk tot en met september. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen die het kabinet voorstelt?

Ontslagboete 5%

Er is afgesproken dat bij ontslagaanvragen van meer dan 20 werknemers, vakbonden betrokken moeten worden als bedrijven de loontegemoetkomingsregeling NOW ontvangen. Gebeurt dit niet, dan kunnen werkgevers 5% gekort worden op het totale subsidiebedrag om misbruik van de NOW te voorkomen.

Compensatie vaste lasten omhoog

Verder gaat het bedrag voor vaste lasten dat ondernemers krijgen via de Tegemoetkoming Vaste lasten mkb (TVL) omhoog. Deze TVL is verhoogd tot een maximum van € 50.000 (dit was eerder € 20.000) voor de komende vier maanden (dit was eerder drie maanden). Hoeveel het bedrijf precies krijgt, hangt af van het omzetverlies. Voorwaarde blijft dat het omzetverlies wel minstens 30% moet zijn.

Noodpakket verlengd tot 1 oktober

Het kabinet verlengt het hele economisch noodpakket tot 1 oktober. Dat betekent dat de NOW 2.0, de overbruggingsregeling voor zelfstandigen Tozo 2.0 en de regeling voor vaste lasten Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) een maand extra doorlopen. Ook alle belastingmaatregelen waaronder het uitstel van belastingbetaling en de borgstelling voor kredieten worden tot 1 oktober verlengd.

Verhoging Corona Overbruggingsregeling

In de Corona Overbruggingsregeling, de COL, is het is bedrag verhoogd naar € 200 miljoen. Dit bedroeg in eerste instantie € 150 miljoen. De COL is bedoeld om de liquiditeitspositie van innovatieve bedrijven te verbeteren.

Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.