Personal touch in finance

08 May 2020

Steun agrarische sector met voorrang aan te vragen

08 May 2020

De door het kabinet toegezegde steun aan specifieke onderdelen binnen de agrarische sector, kan nu al met voorrang worden aangevraagd. Dit betekent dat hiermee niet gewacht hoeft te worden tot de Europese Commissie haar fiat heeft gegeven.

Agrarische sectoren

In de agrarische sector betreft het de sierteelt, de voedingstuinbouw en de telers van fritesaardappelen. De geleden schade is een gevolg van het feit dat de betreffende goederen, zoals bloemen, niet of moeilijk kunnen worden opgeslagen.

Extra problemen vanwege corona

Betreffende sectoren ervaren meer problemen dan andere door het coronavirus. Ze kampen enerzijds met vraaguitval en kunnen daarnaast de teelt en oogst van hun producten niet zomaar stopzetten. Als gevolg hiervan lopen meerdere vaste kosten door, zonder dat er inkomsten tegenover staan.

Bestaande steunmaatregelen onvoldoende

Voor deze sectoren zijn de bestaande steunmaatregelen, zoals de compensatie van een deel van de loonkosten via de NOW-regeling, onvoldoende.

Gedeeltelijke compensatie

Ondernemers binnen de sierteeltsector en voedingstuinbouw die door de coronacrisis van maart 2020 t/m mei 2020 meer dan 30% aan omzet mislopen, kunnen voor 70% van de omzetderving voor een aanzienlijk deel compensatie aanvragen.

Fritesaardappeltelers krijgen compensatie voor de hoeveelheid fritesaardappelen in opslag. De vergoeding geldt voor aardappelen die dit seizoen niet meer verwerkt kunnen worden tot frites.

Aanvragen via RVO

Getroffen ondernemers kunnen aanvragen nu al indienen via de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Zodra de regeling definitief is goedgekeurd, zal tot uitbetaling worden overgegaan.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.