Personal touch in finance

06 May 2020

Uitgangspunten steun grote maatschappelijk belangrijke bedrijven

06 May 2020

Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer richtlijnen aangegeven die gehanteerd worden voor steun aan grote, maatschappelijk belangrijke bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. De richtlijnen moeten in voorkomende gevallen leiden tot maatwerk.

Publiek belang

Steun wordt verschaft indien het publieke belang van een bedrijf groot genoeg is, aldus het kabinet. Dit betekent dat het bedrijf strategisch, economisch of maatschappelijk van belang moet zijn. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit hoogwaardige werkgelegenheid.

Voorwaarden

Voorwaarde voor de steun is dat een bedrijf in de kern gezond moet zijn. De steun mag alleen worden besteed aan het behoud van de economische activiteiten en aan de bijhorende werkgelegenheid.

Bonussen

Het uitkeren van dividend, bonussen of ruime ontslagvergoedingen voor leden van de raad van Bestuur is in beginsel niet toegestaan. Indien nodig kunnen aan de steunverlening aanvullende eisen worden gesteld.

Vormen van steunverlening

Welke vorm van steun wordt geleverd, hangt af van de vraag of er solvabiliteits- of liquiditeitsproblemen zijn en of andere belanghebbenden kunnen delen in de risico’s. Het publieke belang, de risico’s, de kosten en de mogelijkheid mee te delen in toekomstige winsten speelt daarnaast een belangrijke rol.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.