Personal touch in finance

08 June 2020

Inkomsten uit Airbnb toch belast?

08 June 2020

Wereldwijd verdienen vele duizenden persoenen door verhuur van hun woning of enkele kamers een aardig centje bij. In Nederland staat daarbij de vraag centraal of deze inkomsten belast zijn. De adviseur van de Hoge Raad vindt van wel, zo bleek onlangs.

Airbnb

Via Airbnb verhuren met name particulieren hun woning of kamers aan toeristen die niet op zoek zijn naar een standaard hotel. Inmiddels zijn er ook andere organisaties die hierin een bemiddelende rol spelen, maar Airbnb is het meest bekend.

Tuinhuisje verhuurd

In Nederland is al jaren discussie over de vraag of deze inkomsten uit verhuur belast zijn. Rechtbank Noord-Holland en het gerechtshof Amsterdam beslisten tot nu toe in het voordeel van een belastingplichtige die met de verhuur van zijn tuinhuisje in een jaar ruim € 3.500 verdiende. Daarop stapte de fiscus naar de Hoge Raad.

Adviseur acht inkomsten wel belast

Voordat een zaak door de Hoge Raad wordt behandeld, brengt de adviseur van de Hoge Raad hierover advies uit. In dit onlangs verschenen advies blijkt de adviseur van mening te zijn dat de inkomsten wel belast zijn.

Deel van een woning belast?

De adviseur geeft aan dat naar zijn mening ook de verhuur van een deel van de eigen woning belast is en niet alleen de verhuur van de gehele woning. Ook behoort naar zijn mening het tuinhuisje tot de woning. Daarom dienen de opbrengsten naar zijn mening dan ook belast te zijn.

Wat doet de Hoge Raad?

Of de Hoge Raad het advies van zijn adviseur volgt, is nog even afwachten. Dit gebeurt meestal wel, maar niet altijd. De adviseur geeft ook aan dat de belastbaarheid het meest spoort met de bedoeling van de wetgever, maar het is de vraag of ook de Hoge raad deze mening deelt.

Inkomsten aangeven?

Heeft u ook inkomsten uit de verhuur van uw woning of kamers via bijvoorbeeld Airbnb, geef dan 70% ervan aan in box 1, zoals naar de mening van de Belastingdienst vereist is. Maak wel gelijk bezwaar tegen uw aangifte, zodat u de uitspraak van de Hoge Raad kunt afwachten zonder dat uw rechten verloren gaan.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.