Personal touch in finance

02 June 2020

Is een papieren schenking straks nog interessant?

02 June 2020

Schenken onder schuldigerkenning, beter bekend als de papieren schenking, is een veel gebruikte manier om erfbelasting te besparen. Het is echter de vraag of de papieren schenking belastingtechnisch met de voorgestelde wijzigingen van box 3 per 2022 nog interessant is.

Papieren schenking

Bij de papieren schenking schenkt een persoon een som geld aan een ander, terwijl hij het bedrag van de schenking schuldig blijft. Daarbij wordt zoveel mogelijk van de jaarlijkse vrijstellingen gebruikgemaakt.

Minder erfbelasting

De papieren schenking komt veel voor bij schenkingen van ouders aan kinderen. Op deze manier hoeft bij overlijden over het bedrag van de schuldig gebleven schenkingen geen erfbelasting te worden betaald.

Effect box 3

Bij schenken op papier vermindert het vermogen van de schenker. Hierdoor bespaart de schenker belasting in box 3. Het vermogen van de ontvanger van de schenker neemt toe. Hierover betaalt de ontvanger belasting in box 3.

Let op!

Wanneer het vermogen van de ontvanger lager is dan dat van de schenker, treedt per saldo nog een fiscale besparing op. Dit omdat een hoog vermogen onder het huidige stelsel van box 3 zwaarder belast wordt dan een laag vermogen.

Wijziging stelsel box 3

Het kabinet stelt voor het huidige stelsel in box 3 per 2022 te vervangen. Onder het nieuwe stelsel wordt spaargeld minder zwaar belast dan overige bezittingen door uit te gaan van een fictief rendement van 0,09% voor spaargeld en 5,33% voor overige bezittingen. Schulden zijn in het nieuwe stelsel nog maar aftrekbaar tegen een negatief rendement van 3,03%. Dit is 2,3% lager dan waartegen overige bezittingen belast worden.

Gevolgen papieren schenkingen

Onder het nieuwe stelsel levert een papieren schenking dan ook een minder grote besparing op bij de schenker. De schuldig gebleven bedragen verminderen het rendement over het vermogen namelijk met slechts 3,03%. Bij de ontvanger van de schenking wordt de schenking echter zwaarder belast, namelijk tegen een rendement van 5,33%, onafhankelijk van de omvang van zijn vermogen.

Tip!

Ga na of uw papieren schenking onder het nieuwe stelsel nog wel voldoende voordeel oplevert. Zo niet, dan kunt u de schuldig gebleven bedragen wellicht beter aflossen.

Heeft u vragen over de papieren schenking en de gevolgen van het nieuwe stelsel van box 3, neem dan contact met ons op.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.