Personal touch in finance

17 June 2020

Toch vergoeding kosten eHerkenning

17 June 2020

Ondernemers krijgen toch een vergoeding voor de kosten van eHerkenning. Deze compensatie gaat met terugwerkende kracht per 1 januari 2020 in. De tegemoetkoming bedraagt circa € 24 per jaar en kan vanaf augustus 2020 bij RVO.nl worden aangevraagd.

Financiële compensatie

De Tweede Kamer had er eerder op aangedrongen de kosten voor ondernemers te compenseren, ervan uitgaande dat het doen van belastingaangifte gratis moet blijven. Er komt nu dus een regeling waarbij één eHerkenningsmiddel per organisatie per jaar wordt gecompenseerd. Dit schrijft staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Compensatie € 24 per jaar

De regeling duurt twee jaar en wordt daarna geëvalueerd. De vergoeding wordt alleen betaald voor het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel en bedraagt ongeveer € 24 per jaar, de prijs van het goedkoopste abonnement.

Verplichting verder uitgesteld

EHerkenning is een veilig gedigitaliseerd communicatiemiddel waarmee inmiddels met enige honderden overheidsinstanties gecommuniceerd kan worden en is vanaf 1 januari 2020 verplicht voor onder meer het doen van de aangifte loonheffing. Ondernemers die eHerkenning niet eerder hebben gebruikt, hebben uitstel gekregen tot inmiddels 1 augustus 2020.

Let op!

De vergoedingsregeling geldt niet voor eenmanszaken. Zij kunnen namelijk bij de aangifte kosteloos gebruik maken van DigiD.

Ruimere vergoeding voor niet in te schrijven organisaties

Organisaties die niet kunnen worden ingeschreven in het Handelsregister, zoals ambassades, kunnen voor een ruimere vergoeding in aanmerking komen. Zij moeten voor de aangifte namelijk een beroep doen op een fiscaal dienstverlener of zelf commerciële software aanschaffen. De kosten hiervan worden in beginsel tot maximaal € 450 per jaar vergoed.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.