Personal touch in finance

01 September 2020

Wijziging btw-heffing afstandsverkopen in 2021

01 September 2020

De btw-heffing op afstandsverkopen, zoals verkopen via internet, gaat in 2021 voor EU-lidstaten veranderen. Vanaf dan moet altijd het btw-tarief berekend worden van het land waar de afnemer van de goederen woont. Het is nog niet duidelijk wanneer de wijziging in 2021 precies van kracht wordt.

Internetverkopen

Afstandsverkopen nemen jaarlijks grotere vormen aan. Omdat dit ook deels grensoverschrijdend is, bestaat hiervoor een apart btw-regime. Dit gaat vanaf volgend jaar wijzigen.

Omzetgrens verdwijnt

De huidige internationale afstandsverkoop kent een omzetgrens die voor de meeste EU-lidstaten op € 35.000 ligt. Onder deze grens kan de leverancier de binnenlandse btw in rekening brengen. Boven de grens moet de btw van het land van de koper berekend worden. Dit verschil gaat verdwijnen.

Btw woonland afnemer

Vanaf 2021 moet altijd het btw-tarief berekend worden van het land waar de afnemer van de goederen woont. Dit betekent ook dat vanaf dan veel vaker de btw moet worden aangegeven in de EU-lidstaten waar geleverd wordt.

Administratieve lasten

Om extra administratieve lasten te voorkomen, komt er wel een systeem waarbij de verschuldigde btw in de eigen lidstaat eenvoudiger kan worden afgedragen. De EU-lidstaten gaan deze gelden vervolgens onderling verdelen.

Ingangsdatum nog onduidelijk

Uitvoeringstechnische moeilijkheden leveren onduidelijkheid op voor wat betreft de ingangsdatum. Gepland was 1 januari 2021, maar inmiddels werkt onder meer Nederland aan uitstel tot 1 juli 2021. De EU moet hier definitief over beslissen.

Heeft u vragen over zakendoen binnen de EU en btw, neem dan contact met ons op.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.