Personal touch in finance

28 October 2020

Compensatieregeling transitievergoeding gedeeltelijk uitgesteld

28 October 2020

Het kabinet stelt de compensatieregeling voor transitievergoedingen bij bedrijfsbeëindiging door ziekte of gebreken van de werkgever uit. Transitievergoedingen bij pensionering of overlijden van de werkgever kunnen vanaf 1 januari 2021 wel aangevraagd worden.

Oorspronkelijk ook compensatie bij ziekte of gebreken

Volgens het regeerakkoord kunnen werkgevers in twee situaties compensatie aanvragen voor betaalde transitievergoedingen. Sinds 1 april 2020 is het mogelijk om compensatie aan te vragen voor transitievergoedingen die zijn betaald bij ontslag vanwege langdurig arbeidsongeschiktheid van werknemers.

Per 1 januari 2021 zouden kleine werkgevers (met minder dan 25 werknemers) ook compensatie aan kunnen vragen voor betaalde transitievergoedingen als de onderneming is beëindigd vanwege ziekte of gebreken en bij pensionering of overlijden van de werkgever.

Uitgesteld

De compensatieregeling bij bedrijfsbeëindiging vanwege ziekte of gebreken van de werkgever is nu echter uitgesteld. Bij dit onderdeel moet namelijk worden getoetst of de werkgever binnen 6 maanden zijn werkzaamheden kan voortzetten. Het UWV en beroepsverenigingen van bedrijfs- en verzekeringsartsen hebben nog geen overeenstemming bereikt over hoe dat getoetst kan worden. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit eerder bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorwaarden voor compensatie

Om in aanmerking te komen voor compensatie geldt een aantal voorwaarden. Zo moet het gaan om een kleine onderneming met minder dan 25 werknemers. Verder moet het UWV voor minstens één werknemer toestemming verlenen de arbeidsovereenkomst op te zeggen om bedrijfseconomische redenen, en dan specifiek om het vervallen van arbeidsplaatsen vanwege beëindiging van de werkzaamheden. De overige contracten kunnen ook op andere manieren zijn beëindigd, bijvoorbeeld van rechtswege of met wederzijds goedvinden. De definitieve regeling voor het aanvragen van compensatie bij bedrijfsbeëindiging is nog niet bekend.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.