Personal touch in finance

08 December 2020

Belastingtip! Verminder uw vermogen in box 3

08 December 2020

Heeft u een bv en beschikt u in privé over een omvangrijk vermogen, dan kan het lucratief zijn een deel van uw vermogen over te hevelen naar uw bv. Dit is met name voordelig als u over uw vermogen niet te veel rendement behaalt.

Vermogen belast in box 3

Uw privévermogen valt onder box 3. Hierover betaalt u belasting – de vermogensrendementsheffing -, waarbij de fiscus uitgaat van een fictief rendement. Dit wordt geacht hoger te zijn naarmate uw vermogen toeneemt. Hierdoor betaalt u in 2021 over uw belaste vermogen boven € 100.000 al 1,4% belasting, over uw belaste vermogen boven € 1.000.000 zelfs 1,76%.

Let op!

Dit betaalt u ook als uw werkelijke rendement lager is of negatief.

Vermogen belast in bv

Hevelt u uw vermogen over naar de bv, dan betaalt de bv alleen belasting over het werkelijk behaalde rendement. Vanaf 2021 is het tarief over de eerste € 245.000 rendement slechts 15% en pas als het aan u wordt uitgedeeld betaalt u over het restant nog 26,9%. Per saldo komt dit neer op een tarief van bijna 38% over het behaalde rendement.

Overhevelen naar bv?

Met name bij een laag rendement, zoals momenteel op een spaarrekening, is het voordeliger om uw vermogen over te hevelen naar uw bv. U bespaart hiermee de belasting in box 3 en hoeft slechts te betalen over een rendement van vrijwel nihil.

Kapitaal inbrengen of lenen

U kunt vermogen overhevelen door middel van een kapitaalstorting of door uw bv een lening te verstrekken. Denk er in het laatste geval wel aan dat u zakelijke voorwaarden hanteert, zoals een vaststellen en betalen van een reële rente. Een fiscaal adviseur kan u hierbij van het juiste advies voorzien.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.