Personal touch in finance

18 December 2020

Houd rekening met gevolgen einde levensloopregeling

18 December 2020

De levensloopregeling is in 2012 beëindigd. De nog resterende bedragen aan levenslooptegoed worden uiterlijk in 2021 uitbetaald en tot het inkomen gerekend. Dit kan tot grote, onvoorziene gevolgen leiden voor de ontvanger van het tegoed.

Levensloopregeling

Via de levensloopregeling konden werknemers een deel van hun brutosalaris sparen voor onbetaald verlof. Of om eerder te stoppen met werken. Werknemers kunnen echter ook nu nog over een levenslooptegoed beschikken.

Einddatum 1 november 2021

De datum van 1 november 2021 zal, als het wetsvoorstel wordt aangenomen, gelden als fictief genietingsmoment. Daardoor zal over het levensloopsaldo belasting moeten worden betaald.

Gevolgen voor inkomensafhankelijke regelingen

De verandering in het inkomen van degenen die het tegoed krijgen uitbetaald, heeft effect op inkomensafhankelijke regelingen, waaronder toeslagen, en heffingskortingen. Om deze effecten te vermijden had men de aanspraken ingevolge de levensloopregeling over een langere periode op kunnen nemen.

Omvang tegoeden

Het blijkt dat er nog naar schatting zo’n € 1,5 à € 2 miljard aan levenslooptegoeden uitstaat. Dit betreft 36.000 à 45.000 personen, gemiddeld dus circa € 40.000 per persoon.

Tip!

Houd er rekening mee dat u volgend jaar de uitbetaling van uw levenslooptegoed tegemoet kunt zien, bijvoorbeeld bij het aanvragen van toeslagen. U kunt zo voorkomen dat u achteraf te veel ontvangen toeslagen terug moet betalen.

Heeft u vragen over de uitbetaling van levenslooptegoeden, neem dan contact met ons op.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.