Personal touch in finance

21 December 2020

Zorg dat u tijdig uw verlies verrekent

21 December 2020

In de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting kunt u verliezen verrekenen. Het verrekenen van verliezen is in de tijd beperkt, dus waak ervoor dat u een verlies uit het verleden niet meer kunt verrekenen. Dit staat bekend als verliesverdamping.

Hoe lang verrekenen?

Een verlies in de inkomstenbelasting kunt u verrekenen met winsten uit de drie voorgaande jaren en de negen komende jaren. In de vennootschapsbelasting (VPB) is dit beperkter. Een verlies verrekenen kan in de VPB met het voorgaande jaar en de zes komende jaren. Verliezen van vóór 2019 kunt u nog met de negen daaropvolgende jaren verrekenen in plaats van zes.

Verdampen voorkomen

Heeft u nog een verlies uit 2011, dan dreigt het te ‘verdampen’ als u dit niet kunt verrekenen met de winst van dit jaar. Het is immers niet ondenkbaar dat de winst dit jaar vanwege corona tegenvalt. Probeer dan verliesverdamping te voorkomen door de winst wat op te krikken. Misschien kunt u meer winst realiseren door de voorgenomen verkoop van een bedrijfsmiddel met boekwinst nog dit jaar te laten plaatsvinden. Of bij verkoop met verlies dit nog even uit te stellen.

Ook kunt u wellicht kosten uitstellen en zo naar volgend jaar verplaatsen. Kunt u willekeurig afschrijven, bijvoorbeeld op een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel, schrijf dit jaar dan niet extra af en ook niet meer dan nodig. In de inkomstenbelasting kunt u daarnaast bijvoorbeeld ook de toevoeging aan uw oudedagsreserve een jaar achterwege laten.

Sale lease back

Gaat het om grotere bedragen, dan is een sale-lease-backconstructie wellicht een oplossing. U verkoopt uw bedrijfspand of bedrijfsmiddel met boekwinst en leaset het daarna weer terug. De boekwinst valt dan geheel of deels weg tegen het verlies dat anders dreigt te verdampen. Is dit voor u een mogelijke optie, ga dan in overleg met uw adviseur.

Heeft u vragen over het voorkomen van verliesverdamping, neem dan contact met ons op.

News archive 2020

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.