Personal touch in finance

08 February 2023

Controleverklaring accountant bij financiële zorgen ook naar OR

08 February 2023

Accountants die zich financiële zorgen maken over een onderneming en betwijfelen of de onderneming kan worden voortgezet, moeten hun verklaring vanaf 2023 ook aan de ondernemingsraad sturen. Deze verplichting vloeit voort uit een wijziging van de Wet op de ondernemingsraden.

Faillissement voorkomen

Door de verplichting moeten accountants hun verklaring in die gevallen ook ‘onverwijld’ naar de ondernemingsraad sturen. De bedoeling van de wetswijziging is om de ondernemingsraad tijdig te informeren, zodat een mogelijk faillissement eerder kan worden voorkomen.

Vertrouwelijk!

De nieuwe wet ontheft de accountant voor dit aspect van zijn geheimhoudingsplicht. De ondernemingsraad is echter wel verplicht om vertrouwelijk met de geleverde informatie om te gaan.

Verplichtingen bestuurder

De nieuwe wet staat naast de verplichtingen die een bestuurder van een onderneming nu al heeft om de ondernemingsraad te informeren inzake de financiële positie van het bedrijf. Omdat deze verplichting niet altijd goed wordt nageleefd heeft het parlement besloten de ondernemingsraad via de accountantsverklaring te informeren.

News archive 2023

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.