Personal touch in finance

21 February 2023

Zo voorkomt u 10,5% belastingrente

21 February 2023

De belastingrente voor de vennootschapsbelasting stijgt per 1 maart 2023 van 8 naar 10,5%. Zorg er dus voor dat u die belastingrente voorkomt!

Wanneer betaalt u belastingrente voor de vennootschapsbelasting (Vpb)?

Vanaf 1 maart van dit jaar betaalt u maar liefst 10,5% belastingrente als de fiscus u een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar waarop de aanslag betrekking heeft. Voor het jaar 2022 is dit dus 1 juli 2023. U betaalt deze rente over het bedrag dat u aan belasting moet betalen.

Hoe te voorkomen?

U betaalt geen belastingrente als u vóór 1 juni volgend op het betreffende belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit uw aangifte ongewijzigd overneemt. U kunt ook belastingrente voorkomen door vóór 1 mei volgend op het betreffende belastingjaar alvast een voorlopige aanslag Vpb aan te vragen.

Let op!

Schat de te betalen vennootschapsbelasting niet te laag in. Zo voorkomt u een naheffing én belastingrente over het nog te betalen bedrag.

Voorlopige aanslag te laag?

Heeft u al een voorlopige aanslag gehad en is deze naar verwachting te laag, pas het bedrag dan zo snel mogelijk aan. Dit kan met een speciaal formulier dat u vindt in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Wij adviseren u alvorens uw aanslag aan te passen contact met ons op te nemen om door te spreken of aanpassing van de aanslag werkelijk nodig is en wat een realistisch bedrag is.

Let op!

Bij een gebroken boekjaar gelden andere deadlines. Dien de aangifte vennootschapsbelasting dan binnen zes maanden na afloop van het boekjaar in of vraag binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar om een voorlopige aanslag.

News archive 2023

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.