Personal touch in finance

24 February 2016

24 February 2016

Nieuwsbrief februari 2016

VAR definitief ten einde!

Na enkele malen uitstel is het er dan toch van gekomen. Op dinsdag 2 februari 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de afschaffing van de VAR en de invoering van een nieuw stelsel van model- en voorbeeldovereenkomsten.

Per 1 mei 2016 komt de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) definitief te vervallen. Voortaan kan er gewerkt worden met vooraf door de Belastingdienst goedgekeurde model- en voorbeeldovereenkomsten. Wordt daadwerkelijk gewerkt volgens een dergelijke overeenkomst, dan heeft de opdrachtgever vooraf de zekerheid dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

Tip:
De Belastingdienst heeft inmiddels diverse algemene modelovereenkomsten, voorbeeldovereenkomsten en individuele overeenkomsten op de site geplaatst. De komende tijd komen daar regelmatig nieuwe overeenkomsten bij.

Eigen modelovereenkomst
Men mag ook werken met een eigen niet door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst. Een opdrachtgever heeft dan alleen geen vrijwaring. Hij zal zelf moeten bepalen of er geen dienstbetrekking in het spel is, anders moeten er loonheffingen worden inhouden en afgedragen over de werkzaamheden van de opdrachtnemer.

Gewenningsperiode
Van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 geldt een gewenningsperiode. Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen een jaar de tijd om hun werkwijze aan te passen aan de werkwijze zoals opgenomen in een model- of voorbeeldovereenkomst. Tot 1 mei 2017 hebben beiden een inspanningsverplichting om de arbeidsrelatie zo vorm te geven dat er buiten dienstbetrekking wordt gewerkt.



Geld verdienen met innovatie

Hoe kunt u uw producten, diensten en processen verbeteren? Hoe kunt u inspelen op nieuwe vragen vanuit de markt? Innovatie is uw sleutel tot succes.
Eén van de belangrijkste fiscale stimuleringsregelingen voor innovatie is de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Met de WBSO kunt u de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) binnen uw bedrijf verlagen, maar ook de overige S&O-kosten en uitgaven. Tot 2016 vielen deze overige kosten en uitgaven overigens nog onder de RDA (Research & Developmentaftrek). Met ingang van dit jaar zijn de WBSO en de RDA samengevoegd tot een regeling: WBSO. Ook als zelfstandig ondernemer kunt u onder voorwaarden gebruik maken van de WBSO.

Welke projecten komen in aanmerking? Onder de WBSO vallen met ingang van 2016 twee soorten projecten:
  • ontwikkeling van (onderdelen van) technisch nieuwe fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur,
  • technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Wat levert het op?
De S&O-afdrachtvermindering bedraagt in 2016 32% van de totaal gemaakte S&O-(loon)kosten voor zover deze niet meer bedragen dan € 350.000, en 16% over de resterende S&O-(loon)kosten. Er geldt geen maximum meer voor de S&O-afdrachtvermindering.

Heeft u in de afgelopen jaren een RDA-beschikking gehad voor een 20%-deel van S&O-uitgaven van € 1 miljoen of meer, dan geldt een overgangsregeling. Deze resterende 20%-delen mag u in de komende kalenderjaren nog opvoeren onder de nieuwe samengevoegde WBSO-regeling.

De S&O-aftrek voor de ondernemer bedraagt in 2016 € 12.484. Omdat de RDA als zelfstandige innovatieregeling is komen te vervallen, is hiervoor ook geen aanvullende S&O-aftrek meer mogelijk in de inkomstenbelasting.

Is de verschuldigde loonheffing in een aangiftetijdvak niet voldoende om een evenredig deel van de S&O-afdrachtvermindering te kunnen verrekenen, dan mag u een restant verrekenen met andere aangiftetijdvakken die vallen in het kalenderjaar waarop de S&O-verklaring betrekking heeft.

Alle informatie over de WBSO vindt u terug op de website www.rvo.nl.

Innovatiebox in de vennootschapsbelasting
Heeft u voor uw eigen innovatie een S&O-verklaring of een octrooi ontvangen en onderneemt u in de vennootschapsbelasting, dan is de innovatiebox wellicht interessant voor u. De winsten die u maakt met innovatieve activiteiten kunt u onderbrengen in de innovatiebox. U betaalt dan aanzienlijk minder belasting. Er zijn plannen om het innovatieboxregime in te perken. De komende maanden volgt meer duidelijkheid.

Financieringsregelingen voor innovatie
Naast de WBSO en de innovatiebox, zijn er nog andere regelingen, zoals de garantieregeling, waardoor u, door garantstelling door de overheid, makkelijker krediet kunt krijgen (kijk ook op www.rvo.nl.). Naast voornoemde regelingen zijn er ook subsidies. Het is al met al een behoorlijke lastige materie. Neem daarom vooral contact met ons op.



Boete voor personeel inlenen?

Als u weleens personeel inleent voor uw onderneming loopt u het risico op hoge boetes. U kunt aansprakelijk worden gesteld voor de door de uitlener te betalen afdracht van loonheffingen en btw als u de zaken niet goed geregeld heeft. Ook moet u ervoor waken dat u met een geregistreerde uitlener zaken doet (www.waadicheck.nl).

Van inlenen is sprake als personeel dat in dienst is bij een andere ondernemer in uw onderneming onder uw leiding of toezicht werkzaamheden verricht. De andere ondernemer kan een uitzendbureau zijn, maar bijvoorbeeld ook een collega-ondernemer die zijn personeel (tijdelijk) aan u uitleent.



€ 80 miljoen voor energiezuinige koopwoning

Het kabinet stelt € 80 miljoen beschikbaar voor subsidies aan huiseigenaren. Particulieren en verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen hiermee hun koopwoningen energiezuiniger maken.

De subsidie wordt alleen gegeven als er meerdere energiebesparende maatregelen of een combinatie van energiebesparende maatregelen worden genomen. Voor een enkelvoudige maatregel geldt dus geen subsidie, omdat men ervan uitgaat dat mensen één energiebesparende maatregel ook wel zonder subsidie zullen nemen.

De subsidie kan niet worden gebruikt voor duurzame opwekking van energie, zoals zonnepanelen. Voor de zomer zullen de precieze voorwaarden van de maatregelen bekend worden gemaakt.



Bezwaar tegen btw privégebruik auto niet opnieuw nodig

Heeft u in het verleden bezwaar gemaakt tegen de aangegeven btw over het privégebruik van de auto, dan is opnieuw bezwaar maken voor 2015 niet nodig.

Ondernemers die de auto van de zaak ook privé gebruiken, moeten in de laatste btw-aangifte over 2015 de btw over dit privégebruik aangeven en betalen. Die jaarlijkse btw-correctie voor de auto van de zaak staat al enige jaren ter discussie.

De Belastingdienst heeft aangegeven dat ondernemers die bezwaar hebben gemaakt tegen de aangegeven btw voor het privégebruik van de auto over 2011, 2012, 2013 of 2014, dit voor 2015 niet opnieuw hoeven te doen. De Belastingdienst neemt het bezwaar namelijk ook automatisch voor 2015 in behandeling. Twijfelt u of er de afgelopen jaren bezwaar is gemaakt, neem dan contact met ons op.



Maak gebruik van uw premiekortingen

Ook in 2016 heeft u voor bepaalde werknemers misschien recht op premiekortingen. Hiermee verlaagt u de te betalen loonheffingen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een rekenhulp ontwikkeld waarmee u kunt controleren of u recht heeft op deze kortingen.

Met behulp van de rekenhulp kunt u beoordelen of u recht heeft op de premiekorting oudere werknemer, de premiekorting arbeidsgehandicapte werknemer of de premiekorting jongere werknemer. De rekenhulp geeft antwoord op de vraag of u recht heeft op een premiekorting, hoe hoog deze in uw geval is, hoe lang u de korting kunt toepassen en hoe u deze moet toepassen.

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.