Personal touch in finance

03 september 2012

Check uitleners in het Handelsregister!

03 september 2012

Wij informeerden u in een van de vorige tips over de strengere regels voor het inhuren van uitzendkrachten. Sinds kort is er een handige controletool op internet om na te gaan of u voldoet aan de registratieplicht van de ‘Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs’, afgekort de Waadi. Deze Waadi-check staat op de website van de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl, zoekopdracht: Waadi check).

De Waadi in het kort

Voor het geval dat u de eerdere tip heeft gemist, volgt hier in het kort de regeling: vanaf 1 juli 2012 kan de Arbeidsinspectie u een forse boete opleggen wanneer blijkt dat uw uitzendkracht afkomstig is van een uitzendbureau dat niet is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De boete voor deze nieuwe registratieplicht van uitzendbureaus geldt zowel voor u, de ‘inlener’, als voor het uitzendbureau, de ‘uitlener’. Vanaf 1 juli moeten alle uitleners namelijk ingeschreven staan in het Handelsregister als bedrijf dat personeel ter beschikking stelt.

De gratis Waadi-check is speciaal bedoeld voor inleners om te controleren of het uitlenende bedrijf op de juiste manier staat ingeschreven in het Handelsregister. Een verstandige check, want u wilt tenslotte geen boete riskeren door in zee te gaan met een uitzendbureau of ander uitlenend bedrijf dat zijn registratieplicht niet op orde heeft.

Niet alleen uitzendbureaus kunnen personeel ter beschikking stellen. Zo noemt de KvK het voorbeeld van een eenmans-bv. Als de eigenaar van de bv zich verhuurt aan een ander bedrijf om onder toezicht en leiding van dat bedrijf werkzaamheden te verrichten, kan de Waadi van toepassing zijn. De bv is dan namelijk de uitlenende partij en het bedrijf de inlenende. Het begrip ‘ter beschikking stellen van een arbeidskracht’ is dus ruimer dan u denkt!

Let op!

Twijfelt u of u arbeidskrachten ter beschikking stelt aan een andere onderneming, laat dit dan aan de KvK in uw regio weten. U voorkomt hiermee problemen, zoals een hoge boete door de Arbeidsinspectie.

Nieuwsarchief 2012

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.