Personal touch in finance

09 september 2013

Inkeren tijdelijk zonder boete

09 september 2013

Zwartspaarders die schoon schip willen maken, kunnen gebruik maken van een tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling. Wie zich vóór 1 juli 2014 vrijwillig meldt bij de Belastingdienst, hoeft geen boete te betalen. Daarna geldt de huidige inkeerregeling weer en vanaf 1 juli 2015 gaat de boete zelfs verder omhoog.

Inkeerregeling

In uw aangifte inkomstenbelasting geeft u al uw inkomsten en uw vermogen (binnenlands en buitenlands) op. Heeft u bepaalde inkomsten of vermogen in het verleden echter niet of niet volledig aan de Belastingdienst doorgegeven, dan heeft u de mogelijkheid om uw aangifte vrijwillig te verbeteren. Dit heet ook wel de inkeerregeling. Uw SRA-adviseur kan u hierover meer vertellen.

Tijdelijk geen boete

Kunt u nog wel vrijwillig verbeteren en doet u dit binnen twee jaar na een onjuiste of onvolledige aangifte, dan krijgt u geen boete. Doet u dit na die tijd dan kunt u wel een boete krijgen. Deze regeling is nu dus tijdelijk versoepeld.

Dat betekent dat iemand die zich vóór 1 juli 2014 met een beroep op de inkeerregeling alsnog vrijwillig meldt bij de Belastingdienst geen boete krijgt. Vanaf 1 juli 2014 geldt de huidige inkeerregeling weer. De boete bij inkeer bedraagt dan 30% van de ontdoken belasting. Vanaf 1 juli 2015 gaat de boete verder omhoog naar 60% van de ontdoken belasting.

Let op!

Inkeren kan niet meer als de Belastingdienst al een vermoeden heeft of zelfs weet dat bepaalde inkomsten en vermogensbestanddelen niet zijn opgegeven. De Belastingdienst heeft u hierover bijvoorbeeld al vragen gesteld of er is al een boekenonderzoek aangekondigd.

Nieuwsarchief 2013

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.