Personal touch in finance

11 december 2013

Hou zakelijk en privé gescheiden

11 december 2013

Deze week verscheen in de media het bericht dat de Belastingdienst extra aandacht gaat besteden aan de privé-uitgaven die ondernemers op de zaak boeken. Deze uitgaven zijn namelijk niet van de winst aftrekbaar. De regels rondom de aftrekbaarheid van kosten blijken niet altijd even goed in acht te worden genomen.

Na een pilot bij 360 ondernemers heeft de Belastingdienst voor € 1,3 miljoen aan kosten gecorrigeerd. Zo kwam bijvoorbeeld tijdens het onderzoek aan het licht dat een ondernemer de kosten van een saunabezoek met de hele familie als zakelijke kosten op de winst had afgeboekt. De uitkomst van de pilot is reden voor de Belastingdienst om de aangiften van een grotere groep ondernemers onder de loep te nemen.

Zorg er daarom goed voor dat u niet per abuis kosten in aftrek brengt die eigenlijk niet aftrekbaar zijn. Hou zakelijk en privé goed gescheiden. Zo voorkomt u dat de Belastingdienst achteraf alsnog uw aangifte corrigeert gevolgd door een boete.

Aftrek van kosten

Er zijn drie soorten kosten te onderscheiden: zakelijke kosten, privé-uitgaven en gemengde kosten. Zakelijke kosten, oftewel kosten die u maakt met het oog op de zakelijke belangen van uw onderneming, zijn van de winst aftrekbaar.

Als ondernemer bepaalt u zelf welke kosten u maakt voor de onderneming en hoeveel. Zolang dit redelijk blijft en het zakelijk belang voorop staat, zal de Belastingdienst de kosten als aftrekbare kosten dienen te accepteren.

Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Het gaat hier om kosten die geen enkel zakelijk karakter hebben of waarbij het persoonlijk karakter overheerst. Denk bijvoorbeeld aan kleding, met uitzondering van werkkleding, of literatuur, tenzij het vakliteratuur betreft.

En dan zijn er nog de gemengde kosten. Dit zijn kosten die zowel een zakelijk als een persoonlijk karakter hebben. Voor een aantal van deze kosten zijn er speciale regelingen die bepalen hoeveel er van de winst aftrekbaar is. Ook zijn er kosten waarvoor een drempel van € 4.400 geldt, zoals voor voedsel, drank, genotmiddelen en representatie. In plaats van deze drempel kunt u er ook voor kiezen om 73,5% van deze kosten in aftrek te brengen.

Let op!

Het onderscheid tussen de verschillende soorten kosten en de correcte verwerking hiervan is niet altijd even duidelijk. Twijfelt u of u een bepaalde uitgave op de winst in mindering mag brengen, neem dan contact op met uw adviseur. Zo voorkomt u onaangename verrassingen achteraf.

Nieuwsarchief 2013

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.