Personal touch in finance

27 februari 2014

Schenking ontvangen? Doe op tijd aangifte!

27 februari 2014

Heeft u in 2013 schenkingen ontvangen, dan moet u wellicht aangifte schenkbelasting doen. Heeft u dit nog niet gedaan, doe dit dan alsnog vóór 1 maart 2014. U riskeert anders een boete. Een aangifte is niet nodig als de ontvangen bedragen onder de ‘normale’ vrijstelling voor de schenkbelasting vallen.

Wanneer aangifte schenkbelasting?

U hoeft alleen aangifte schenkbelasting te doen als het totaal van de schenkingen die u in 2013 heeft ontvangen boven de algemene vrijstelling uitkomen. Heeft u vorig jaar van uw ouders een bedrag ontvangen van niet meer dan € 5.141, dan hoeft u dus geen aangifte te doen. Datzelfde geldt als de schenking die u van iemand anders heeft ontvangen, niet meer bedraagt dan € 2.057.

In alle andere gevallen moet er aangifte schenkbelasting worden gedaan, ongeacht of u nu wel of niet daadwerkelijk belasting verschuldigd bent. Dus ook als u een schenking heeft ontvangen die onder de verhoogde vrijstelling valt of een schenking onder de tijdelijk verruimde vrijstelling voor de eigen woning. In de aangifte kunt u aangeven welke vrijstelling volgens u van toepassing is.

Let op!

Doet u geen aangifte dan riskeert u een boete en loopt u het risico dat de Belastingdienst zelf gaat schatten hoeveel schenkbelasting u moet betalen.

Twijfelt u of u aangifte schenkbelasting moet doen, neem dan contact op met uw adviseur.

Nieuwsarchief 2014

Borrie speelt een actieve en drijvende rol in de Alliott Group, een wereldwijde alliantie op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy.