Personal touch in finance

04 maart 2015

Mag u een buitenlandse verkeersboete onbelast vergoeden?

04 maart 2015

Uw werknemer heeft een zakelijke afspraak bij een Duitse klant, rijdt op eigen initiatief véél te hard en wordt geflitst op de ‘autobahn’.

Enkele weken later valt er een Duitse bekeuring voor de snelheidsovertreding op de deurmat. Mag u deze verkeersboete onbelast vergoeden? Het antwoord is nee.

Tot voor kort was er in de werkkostenregeling onderscheid tussen de behandeling van binnenlandse en buitenlandse boetes. Binnenlandse boetes zijn al jaren niet onbelast te vergoeden. Buitenlandse geldboetes zoals verkeersboetes, die zijn toe te rekenen aan de werknemer, mocht u tot voor kort aanwijzen als eindheffingsloon en zodoende onderbrengen in de vrije ruimte. Op die manier kon u de boete dus onbelast vergoeden aan uw werknemer. Per 1 januari 2015 zijn de regels veranderd waardoor buitenlandse boetes geen eindheffingsloon meer kunnen zijn. Het onbelast vergoeden is daarmee over en uit. Ongeacht of u de boete nu vergoedt of niet verhaalt, u moet deze altijd tot het loon van uw werknemer rekenen.

Nieuwsarchief 2015

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.