Personal touch in finance

24 maart 2015

Verdien geld met innovatie

24 maart 2015

Als ondernemer bent u op zoek naar mogelijkheden om de toegevoegde waarde van uw bedrijf te vergroten.

U denkt na over hoe u producten, diensten en processen kunt verbeteren en vernieuwen. U speelt in op nieuwe vragen vanuit de markt. Want op die manier bent u succesvol, doen klanten graag zaken met u en laat u de concurrent achter u. Innovatie is het sleutelwoord voor de toekomst, want stilstand is achteruitgang. Niet voor niets stimuleert de overheid bedrijven die innoveren met allerlei stimulerings- en financieringsregelingen. Bent u benieuwd of innovatie ook voor uw onderneming loont?

Wat is innovatie?

Een rondje op internet leert ons dat innovatie gelijk staat aan vernieuwing. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het begrip innovatie te omschrijven als: ‘Alle activiteiten die gericht zijn op vernieuwing in een bedrijf’. Innovaties kunnen volgens het CBS zowel technologisch als niet-technologisch van aard zijn. Bij technologische innovatie gaat het om het vernieuwen dan wel sterk verbeteren van producten, diensten of de processen waarmee producten en diensten worden voortgebracht. Van niet-technologische innovatie is bijvoorbeeld sprake bij vernieuwingen in de organisatie.

WBSO voor speur- en ontwikkelingswerk

Een van de belangrijkste fiscale stimuleringsregelingen voor innovatie is de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Met de WBSO kunt u de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) binnen uw bedrijf verlagen. Ook als zelfstandig ondernemer kunt u gebruik maken van de WBSO. U moet dan wel minimaal 500 uren per jaar besteden aan S&O.

Welke projecten komen in aanmerking?

Onder de WBSO vallen vier soorten projecten:
  • ontwikkeling van (onderdelen van) technisch nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur;
  • technisch-wetenschappelijk onderzoek;
  • analyse van de technische haalbaarheid van eigen S&O;
  • technisch onderzoek naar verbetering van uw fysieke productieproces of de door u gebruikte programmatuur.

Werkgevers kunnen een afdrachtvermindering van loonbelasting krijgen voor werknemers die (gekwalificeerd) S&O-werk verrichten.
Een ondernemer die S&O-werk verricht, kan de aftrek speur- en ontwikkelingswerk toepassen. Dat kan echter alleen als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een S&O-verklaring heeft afgegeven. Als werkgever kunt u maximaal drie keer per jaar een WBSO-aanvraag indienen voor een periode van minimaal drie en maximaal twaalf maanden. De aanvraag mag meerdere projecten bevatten en moet minstens één volledige kalendermaand voor het begin van de projectperiode worden ingediend. Bent u zelfstandig ondernemer, dan geldt dit maximum niet. U kunt tot en met 30 september ongelimiteerd aanvragen indienen.

Wat levert het op?

De afdrachtvermindering S&O bedraagt in 2015 35% van de S&O-loonsom voor zover dit loon niet meer bedraagt dan € 250.000, en 14% over de resterende S&O-loonsom. Er geldt een maximum voor de S&O-afdrachtvermindering van € 14 miljoen per kalenderjaar. De S&O-aftrek voor zelfstandigen bedraagt in 2015 € 12.421.

Is de verschuldigde loonheffing in een aangiftetijdvak niet voldoende om een evenredig deel van de S&O-afdrachtvermindering te kunnen verrekenen, dan mag u een restant verrekenen met andere aangiftetijdvakken die vallen in het kalenderjaar waarop de S&O-verklaring betrekking heeft.

Extra budget voor startende ondernemingen

Werkgevers die als starter worden aangemerkt, krijgen een S&O-afdrachtvermindering van 50% in plaats van 35% over de eerste € 250.000 van het totale S&O-loon. Startende zelfstandigen krijgen een extra S&O-aftrek van € 6.213.

S&O-administratie

U bent verplicht om een S&O-administratie bij te houden van de uitvoering van de projecten. Uit deze administratie moet blijken welke S&O-werkzaamheden zijn verricht en hoeveel tijd daaraan is besteed. De bewaartermijn van de administratie is zeven jaar. Binnen drie maanden na afloop van het kalenderjaar moet u het aantal gerealiseerde S&O-uren melden aan RVO.nl. Alle informatie over de WBSO vindt u terug op de website www.rvo.nl.

Research en Development Aftrek (RDA)

De RDA verlaagt de overige kosten van speur- en ontwikkelingswerk. Uw S&O-uitgaven bevatten immers niet alleen arbeid. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan investeringen in apparatuur en materialen. De aftrek bedraagt in 2015 60% van de kosten en uitgaven die direct toerekenbaar zijn aan S&O. RVO.nl moet de kosten en uitgaven hebben vastgesteld en erkend in een RDA-beschikking. Zowel ondernemers in de inkomstenbelasting als bedrijven in de vennootschapsbelasting kunnen gebruik maken van de RDA.

Innovatiebox in de vennootschapsbelasting

Heeft u voor uw eigen innovatie een S&O-verklaring of een octrooi ontvangen en onderneemt u in de vennootschapsbelasting, dan is de innovatiebox wellicht interessant voor u. De winsten die u maakt met innovatieve activiteiten kunt u onderbrengen in de innovatiebox. U betaalt dan aanzienlijk minder belasting. De voorwaarden zijn streng en er geldt een boxdrempel. U kunt elk jaar beslissen of u gebruik gaat maken van de innovatiebox.

Kunt u de innovatiebox toepassen, dan mag u sinds 2013 ook kiezen voor een forfaitaire regeling. Deze houdt in dat u 25% van uw totale winst mag aanmerken als voordeel voor de innovatiebox. De forfaitaire regeling kent een maximum van € 25.000.

Financieringsregelingen voor innovatie

De ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en processen is duur. Heeft u een innovatief idee, maar beschikt uw bedrijf niet over de benodigde financiële middelen, dan biedt wellicht het Innovatiekrediet voor u uitkomst. Hiermee kunnen veelbelovende innovatietrajecten worden gefinancierd. Het is een risicodragend krediet. De rente varieert van 7% tot 10%, afhankelijk van het risicoprofiel. U moet het verleende Innovatiekrediet en de hierop berekende rente terugbetalen.

Er zijn meer financiële regelingen vanuit de overheid. Om uw toegang tot kredieten te vergemakkelijken, biedt de overheid diverse garantieregelingen. Door de garantiestelling zal een kredietverstrekker eerder bereid zijn u een lening te verstrekken. Beschikt u als innovatieve ondernemer over een S&O-verklaring, dan biedt de overheid binnen de regeling Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) een aanvullende garantieregeling. De overheid staat borg voor 60% van de lening bij een krediet van maximaal € 1,5 miljoen. Meer informatie over verschillende financieringsregelingen voor innovatie vanuit de overheid kunt u vinden op www.rvo.nl.

Subsidieregelingen voor innovatie

Naast subsidies in de vorm van fiscaal voordeel of krediet zijn er ook subsidies in de vorm van een financiële bijdrage. Er zijn subsidies voor onderzoek en ontwikkeling, subsidies voor samenwerking en innovatie, subsidies die speciaal voor uw branche gelden en provinciale subsidies voor innovatie. Voor meer informatie over subsidies kunt u naast www.rvo.nl ook terecht op www.ondernemersplein.nl.

Voor als het u duizelt

In het voorgaande hebben wij een aantal regelingen voor u op het gebied van innovatie op een rij gezet. Maar er is nog zoveel meer. Wij kunnen ons voorstellen dat u wel wilt innoveren, maar dat u niet precies weet welke mogelijkheden u heeft en welke stappen u moet nemen. Bovendien moet u er op bedacht zijn dat het gaat om veelal ingewikkelde regelingen met vaak een beperkt budget. Win daarom informatie bij ons in. Wij helpen u graag verder!

Nieuwsarchief 2015

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.