Personal touch in finance

21 januari 2016

Afdrachtvermindering onderwijs ook bij deelkwalificaties

21 januari 2016

De Belastingdienst is onlangs in het ongelijk gesteld in een belangrijke zaak over de afdrachtvermindering onderwijs.

Deze afdrachtvermindering is namelijk ook van toepassing bij deelkwalificaties, terwijl de Belastingdienst hierover een ander standpunt hanteerde.

Per 1 januari 2014 is de afdrachtvermindering onderwijs afgeschaft en vervangen door de Subsidieregeling Praktijkleren. Desalniettemin is de Belastingdienst blijven controleren of bedrijven de afdrachtvermindering onderwijs in het verleden wel juist hebben toegepast. Daarbij is de Belastingdienst ervan uitgegaan dat de afdrachtvermindering niet van toepassing is ingeval van deelkwalificaties. Naar nu blijkt een onjuist standpunt.

Deelkwalificaties

De Hoge Raad heeft namelijk onlangs geoordeeld dat de afdrachtvermindering onderwijs niet alleen kon worden toegepast bij het volgen van een (volledige) beroepsopleiding, maar ook wanneer een onderdeel van de opleiding (deelkwalificatie) werd gevolgd. Voor toepassing van de afdrachtvermindering onderwijs was dus voldoende dat een werknemer de beroepspraktijkvorming van een bepaalde beroepsopleiding volgde.

Let op!

Nu de Belastingdienst in het ongelijk is gesteld, heeft u mogelijk recht op een teruggaaf wanneer u van de Belastingdienst een naheffingsaanslag heeft ontvangen omdat u de afdrachtvermindering onderwijs heeft toegepast bij deelkwalificaties. U moet dan wel tijdig bezwaar hebben gemaakt tegen die naheffingsaanslag. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Nieuwsarchief 2016

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.