Personal touch in finance

31 januari 2017

Geen bijtelling bestelauto achter het hek

31 januari 2017

Heeft uw werknemer geen kilometerregistratie voor zijn bestelauto?

Beschikt hij ook niet over een verklaring geen privégebruik auto of een verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto? Dan kan de bijtelling toch achterwege blijven als de auto buiten werktijd niet gebruikt kan worden. De Hoge Raad heeft dit onlangs nog eens bevestigd.

Een bijtelling kan niet zonder meer achterwege blijven. Voor bestelauto’s die buiten werktijd niet gebruikt kunnen worden, is in de wet echter opgenomen dat geen bijtelling hoeft te worden toegepast.

Voorbeeld

Een voorbeeld van een bestelauto die buiten werktijd niet gebruikt kan worden, is de bestelauto die elke dag na het werk op het parkeerterrein van de werkgever wordt geparkeerd (ofwel achter het hek van de werkgever gaat). De Belastingdienst heeft namelijk in oude uitingen al aangegeven dat door stalling op het parkeerterrein bij het bedrijfspand in principe geen privégebruik buiten werktijd mogelijk is. De Belastingdienst achtte het daarbij wel essentieel dat de werkgever controleert of de auto inderdaad op het parkeerterrein wordt geparkeerd, bijvoorbeeld door controle van de achtergelaten sleutels.

Let op!

Een dergelijke wettelijke regeling bestaat niet voor personenauto’s. U kunt zich dus voor personenauto’s niet zonder meer op deze regeling beroepen. Overleg daarom met de Belastingdienst of het buiten werktijd parkeren van personenauto’s op het parkeerterrein bij het bedrijfspand in uw specifieke geval voldoende is om geen bijtelling toe te passen.

Hoge Raad

Bij de Hoge Raad stond onlangs de bijtelling van bestelauto’s ter discussie. Omdat het gerechtshof in de zaak niet had beoordeeld of de bestelauto’s na werktijd niet konden worden gebruikt, heeft de Hoge Raad het gerechtshof de opdracht gegeven dit alsnog te onderzoeken.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.