Personal touch in finance

06 februari 2017

Valkuilen bedrijfsoverdracht familie

06 februari 2017

De overdracht van het bedrijf in de familiesfeer is een complexe gebeurtenis.

Het blijkt nogal eens mis te gaan bij de generatiewissel. Hier gaan we in op veel voorkomende valkuilen.

Emoties

De belangrijkste valkuil is de emoties die binnen de familie soms hoog kunnen oplopen. Het komt voor dat de zoon of dochter op grond van emotionele overwegingen tot opvolger is gebombardeerd. Maar is diegene ook capabel genoeg? En is de wil er wel om de ouders op te volgen?

Tip:

Het begint bij goede gesprekken tussen ouders en kinderen. Het is van cruciaal belang voor de continuïteit van het familiebedrijf dat de neuzen dezelfde kant op staan. Ouders en beoogd opvolger moeten zichzelf in de spiegel durven aankijken. Is er geen match dan moet een opvolger buiten de familie worden gezocht.

Nalaten vernieuwing

Een nieuwe generatie betekent nieuwe inzichten in tijdperken die veranderen. Vernieuwing op het gebied van automatisering wordt vaak nagelaten. Hierdoor wordt de aansluiting met de veranderingen in de branche gemist. Vernieuwing binnen het familiebedrijf is noodzakelijk, zeker bij de wisseling van de wacht.

Tip:

Combineer de kennis van de oude generatie met de heldere blik van de nieuwe generatie en creëer samen een visie op de toekomst voor het familiebedrijf!

Deskundige begeleiding

De bedrijfsoverdracht is niet alleen een financieel traject. Er komen ook veel juridische en fiscale aspecten bij kijken. In de praktijk blijkt het familiebedrijf niet altijd externe hulp in te schakelen. Dit komt het opvolgingsproces niet ten goede.

Om de bedrijfsoverdracht in goede banen te leiden is externe hulp inschakelen een must. Een onafhankelijke partij kan dan samen met de accountant en/of fiscalist tot een optimale begeleiding van dit ingewikkelde proces komen. U kunt ons hierover altijd bellen.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.