Personal touch in finance

30 maart 2017

Fiscus laat zzp’er voorlopig met rust

30 maart 2017

De Belastingdienst heeft bekend gemaakt dat zzp’ers en hun opdrachtgevers tot 1 januari 2018 niet gecontroleerd en bestraft zullen worden als blijkt dat er onbedoeld toch een dienstbetrekking blijkt te zijn. Wat betekent dit in praktijk?

Modelovereenkomst

Sinds het verdwijnen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) maken zzp’ers en hun opdrachtgevers gebruik van modelovereenkomsten. Via deze overeenkomsten kunnen partijen het bestaan van een dienstbetrekking uitsluiten.

Tip:

Partijen kunnen een eigen modelovereenkomst opstellen, maar ze kunnen ook gebruik maken van overeenkomsten die op de site van de Belastingdienst zijn gepubliceerd.

Geen risico voor opdrachtgever

Sinds het verdwijnen van de VAR lopen ook opdrachtgevers een risico als blijkt dat er tussen opdrachtgever en -nemer toch een dienstbetrekking bestaat. Om te voorkomen dat zzp’ers hierdoor uit de gratie raken, heeft de fiscus bekend gemaakt dat ze voorlopig niet corrigerend optreedt als er ten onrechte geen loonheffing is ingehouden.

Wel bij fraude

De fiscus treedt wel op als er duidelijk sprake is van fraude. Dit is het geval als men met opzet een situatie van schijnzelfstandigheid creëert, terwijl er gewoon een dienstbetrekking is.

Let op

De fiscus legt in alle andere gevallen in ieder geval tot 1 januari 2018 geen naheffingen en boetes op.

De fiscus gaat samen met sociale partners bezien of het begrip dienstbetrekking wellicht aanpassing behoeft. Pas als hierover duidelijkheid bestaat, gaat men weer over tot handhaving. Het kan dus zijn dat er ook na 2018 nog niet direct naheffingen en boetes zullen worden uitgedeeld.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.