Personal touch in finance

12 april 2017

Plan gebruik vrije ruimte WKR goed!

12 april 2017

Tot 1,2% van uw totale fiscale loonsom kunt u onbelast vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen geven aan uw werknemers.

Plan het gebruik van deze vrije (onbelaste) ruimte goed. Heeft u aan het eind van het jaar ruimte over? Dan kunt u niet met terugwerkende kracht alsnog een belaste vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling onbelast maken.

Een ingewikkeld verhaal dat in het kort op het volgende neerkomt. In beginsel zijn alle vergoeding, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen bij elke individuele werknemer apart belast. U kunt er echter voor kiezen om bepaalde vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan te wijzen in uw vrije (onbelaste) ruimte. Deze ruimte bedraagt 1,2% van uw totale fiscale loonsom. Bij aanwijzing in uw vrije ruimte betaalt uw werknemer geen belasting en betaalt u, als werkgever, alleen belasting (80%) als u onvoldoende vrije (onbelaste) ruimte heeft.

Dit aanwijzen moet u doen uiterlijk op het moment van vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. U kunt daarom niet achteraf alsnog een vergoeding die belast is geweest bij uw werknemer ombuigen naar een onbelaste vergoeding vanuit uw vrije (onbelaste) ruimte. Ook niet als blijkt dat u aan het einde van het jaar ruimte over houdt. Begroot het gebruik van uw vrije ruimte daarom aan het begin van het jaar al.

Let op!

Heeft u een fout gemaakt, dan kunt u deze wel achteraf herstellen. Heeft u bijvoorbeeld met een werknemer afgesproken dat een vergoeding onbelast was, maar heeft u deze per abuis toch op de loonstrook van de werknemer belast? Hier is correctie mogelijk.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.