Personal touch in finance

04 april 2017

Stel identiteit nieuwe werknemer vast voor juiste vaak lagere loonbelasting

04 april 2017

Voordat een werknemer bij u aan de slag gaat moet u de identiteit van de werknemer vaststellen en de gegevens voor de aangifte loonheffing verzamelen.

Heeft u niet aan deze verplichtingen voldaan, dan moet u het zogenaamde anoniementarief toepassen.

Vaststellen identiteit

U bent verplicht om de identiteit van uw werknemer vast te stellen voordat hij bij u aan de slag gaat. Hoe u dit doet, staat in een door de inspectie SZW opgesteld stappenplan . Bewaar een kopie van het identiteitsbewijs in uw loonadministratie.

Verzamelen gegevens aangifte loonheffing

De nieuwe werknemer moet ook een aantal gegevens, zoals naam, BSN, adres, en geboortedatum op papier aan u doorgeven. Dit kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen van de Belastingdienst gebruiken.

Anoniementarief

Heeft u niet de identiteit van de werknemer vastgesteld en/of heeft u geen gegevens voor de aangifte loonheffing verzameld, dan bent u verplicht om het anoniementarief toe te passen. Dit betekent dat u 52% belasting inhoudt op het loon van de werknemer en dat u geen rekening mag houden met bijvoorbeeld de loonheffingskorting. Het netto loon van de werknemer zal hierdoor een stuk lager zijn.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.