Personal touch in finance

24 april 2017

Voorkom extra belasting bij vergoeding voor uw personeel

24 april 2017

Weet u dat de vergoedingen die u verstrekt voor uw werknemers loon vormt dat individueel belast wordt?

Dit geldt ook voor zaken die u verstrekt dan wel ter beschikking stelt. U kunt dit voorkomen door het aan te wijzen als eindheffingsloon. Uw werknemer betaalt dan geen belasting. Heeft u voldoende vrije ruimte, dan betaalt ook u geen belasting. Wijst u echter niet tijdig aan, dan betaalt uw werknemer belasting, ook als u nog voldoende vrije ruimte heeft.

Hoe wijst u aan?

De aanwijzing blijkt uit de wijze waarop u dit in uw administratie heeft verwerkt. Verwerkt u een vergoeding bijvoorbeeld als individueel loon, dan wordt deze geacht niet als eindheffingsloon aangewezen te zijn.

Tip:

U kunt op deze keuze niet terugkomen, tenzij u aannemelijk kunt maken dat hier sprake is van een fout. Dit is bijvoorbeeld het geval als uit contractuele afspraken duidelijk blijkt dat u als werkgever de belastingheffing over een vergoeding draagt, maar u per abuis dit toch als individueel loon heeft verwerkt.

Geen keuze?

Doet u niets, dat wil zeggen dat u een vergoeding niet als individueel loon verwerkt maar ook niet als eindheffingsloon aanwijst, dan kunt u dat gedurende het lopende kalenderjaar nog herstellen. Heeft u bijvoorbeeld in 2017 een vergoeding toegekend en geen keuze gemaakt? Dan kunt u gedurende 2017 de vergoeding nog verwerken als eindheffingsloon.

Heeft u echter in 2016 een vergoeding toegekend en deze niet in 2016 als eindheffingsloon verwerkt? Dan merkt de Belastingdienst deze vergoeding aan als individueel loon van uw werknemer in 2016.

Let op!

Aanwijzen als eindheffingsloon is niet mogelijk als niet voldaan is aan de gebruikelijkheidstoets. Onze adviseurs kunnen u hierover meer vertellen.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.