Personal touch in finance

09 mei 2017

Geen standaardbijtelling door inrichting bestelauto

09 mei 2017

Een bestelauto die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer, valt niet onder het autokostenforfait voor privégebruik auto.

Kijkend naar aard of inrichting vallen vier categorieën van bestelauto’s onder deze noemer.

De bijtellingsregeling privégebruik auto geldt normaal gesproken ook voor de bestelauto. Op een bestelauto die naar aard of inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen, is het autokostenforfait echter niet van toepassing. Dat geldt zowel voor een werknemer, als een ondernemer of resultaatgenieter in de inkomstenbelasting.

Let op!

Wordt met een dergelijke bestelauto privé gereden dan moet de bijtelling op een andere manier worden berekend en wel als volgt: (aantal privékilometers x de kilometerprijs van de bestelauto) – een eventuele eigen bijdrage.

Inrichtingseisen

Maar wanneer kwalificeert een bestelauto nu als een bestelauto die naar aard of inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het goederenvervoer? Volgens de Belastingdienst kunnen de volgende vier categorieën bestelauto’s als zodanig worden aangemerkt:
1. de bestelauto waarvan de bijrijdersstoel is verwijderd en de bevestigingspunten van de bijrijdersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast,
2. de bestelauto waarvan het vloeroppervlak van de laadruimte 90% of meer bedraagt van het totale vloeroppervlak en de inhoud van de laadruimte 90% of meer is van de totale inhoud,
3. de bestelauto die qua grootte niet in een parkeergarage past én voorzien is van stellingen én waarvan de bijrijdersstoel functioneel is aan het laden en lossen van de goederen,
4. de bestelauto die vies en stoffig is en waarvan de bijrijdersstoel functioneel is aan het laden en lossen. Het moet gaan om ernstige vervuiling of stank die niet gemakkelijk te verwijderen is met wassen en stofzuigen.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.