Personal touch in finance

23 mei 2017

Waardeer de vordering op uw bv tijdig af

23 mei 2017

Heeft u als dga een lening aan uw bv verstrekt en is het nog maar de vraag is of u uw euro’s ooit terugziet?

Waardeer de lening dan tijdig af. Wanneer doet u dit en wat levert het op?

Belast in box 1

Ziet een bank het niet zitten om uw bedrijf mede te financieren, dan kunt u als dga ook zelf een lening aan uw bv verstrekken. De opbrengsten zijn belast in box 1 en niet in box 3. Progressief dus. U heeft wel recht op een vrijstelling van 12% van de renteopbrengst.

Afwaarderen

Gaat het slecht met uw bedrijf, dan kunt u de lening afwaarderen. Het verlies op uw lening komt dan ook terecht in box 1 en valt bijvoorbeeld weg tegen uw salaris uit de bv.

Let op!

U hoeft niet te wachten totdat duidelijk is dat de lening niet kan worden terugbetaald. Op het moment dat dit waarschijnlijk is, kunt u de lening al (deels) afwaarderen.

Opwaarderen

Gaat het toch weer beter met uw bv, dan moet u de lening natuurlijk ook weer opwaarderen. Deze waardestijging is ook progressief belast.

Let op!

Bij op- en afwaarderen van de lening geldt eveneens de vrijstelling van 12%. Dit deel van de op- en afwaardering is dus onbelast c.q. leidt niet tot aftrek.

Verkopen van de lening

Als u de lening tijdig verkoopt binnen de familie, blijft een eventuele waardestijging onbelast. U mag echter niet verkopen aan uw partner, zijn of haar minderjarige kinderen of de minderjarige kinderen van uzelf. Doet u dit toch, dan is de waardeaangroei belast. Verkopen aan kleinkinderen, meerderjarige kinderen of bijvoorbeeld een broer of zus kan dus wel onbelast.

Niet wachten

U kunt niet wachten met verkopen totdat duidelijk is dat de lening toch zal worden terugbetaald. De verkoop van de lening zal dus een risico met zich brengen.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.