Personal touch in finance

28 juni 2017

Advieswijzer Zonnepanelen op uw woning 2017

28 juni 2017

Als particulier met zonnepanelen kunt u de btw met betrekking tot uw zonnepanelen terugvragen.

In deze Advieswijzer leest u hoe.

Europese uitspraak

Het Europese Hof bepaalde in 2013 dat een particulier met zonnepanelen op zijn woning kan worden aangemerkt als btw-ondernemer. De Oostenrijkse particulier, de heer Fuchs, installeerde zonnepanelen op het dak van zijn woning. De elektriciteit die hij produceerde met deze zonnepanelen leverde hij terug aan het openbare elektriciteitsnet. Het Europese Hof besliste dat de heer Fuchs voor het leveren van elektriciteit aan het openbare elektriciteitsnet btw-ondernemer is. Hij moet dus btw afdragen over de opbrengst van de elektriciteit die hij terug levert. Hij mag echter ook de btw die hij betaalt op de aankoop en onderhoud van de zonnepanelen in aftrek brengen.

Btw terugvragen

Deze uitspraak van het Europese Hof werkt ook door in Nederland en heeft tot gevolg dat u de btw op de aankoop en onderhoud van zonnepanelen op uw woning kunt terugvragen, ook als u deze als particulier aanschaft! U moet wel bij de Belastingdienst aangemerkt staan als btw-ondernemer. Hiervoor moet u zichzelf aanmelden bij deze dienst.

Let op!

Als u zich niet aanmeldt als btw-ondernemer, kunt u ook geen btw terugvragen. Daarnaast mag u dan ook geen btw in rekening brengen.

Vergoeding voor levering

De Belastingdienst merkt u als btw-ondernemer aan als u regelmatig en tegen vergoeding stroom levert aan uw energieleverancier. Het gaat hierbij om kleinverbruikaansluitingen (3 × 80A). Van vergoeding is alleen sprake als u van uw energieleverancier voor de door u geleverde stroom een bedrag ontvangt. Nederland kent de zogenaamde salderingsregeling. Hierbij wordt de door u geleverde stroom verrekend met de door u afgenomen stroom. Ook in het geval van saldering is echter sprake van een vergoeding voor de door u geleverde stroom.

Tip:

Indien u meer stroom verbruikt dan u levert, bent u in principe ook gewoon btw-ondernemer. In de praktijk zullen er immers altijd momenten zijn dat u meer stroom opwekt dan u op dat moment verbruikt.

Het maakt overigens niet uit of u een zogenaamde slimme meter heeft of een analoge (terugdraai) meter. Met beide meters is sprake van een vergoeding.

Het gehele btw-bedrag?

Over het algemeen zult u niet het volledige btw-bedrag terugkrijgen. U moet namelijk btw betalen over de vergoeding voor de stroom die u terug levert en in de meeste gevallen voor de stroom die u zelf verbruikt. Daarnaast is de hoogte van uw teruggaaf afhankelijk van het soort zonnepanelen: geïntegreerd of niet-geïntegreerd.

Geïntegreerde zonnepanelen

Dit zijn zonnepanelen die ook de functie van dakbedekking vervullen. Bij deze zonnepanelen mag slechts een deel van het btw-bedrag afgetrokken worden. Het deel dat betrekking heeft op de functie van dakbedekking of op de stroom die u zelf verbruikt, kunt u niet in aftrek brengen.

Niet-geïntegreerde zonnepanelen

Dit zijn zonnepanelen die op bestaande dakbedekking worden aangebracht en niet als dakbedekking dienen. Bij deze zonnepanelen kunt u in principe het gehele btw-bedrag van de factuur voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen in aftrek brengen.

Btw-correcties

Op uw btw-aftrek moet u dus nog een correctie aanbrengen voor de teruglevering van stroom en het privégebruik. Deze btw berekent u over de marktprijs (de prijs inclusief energiebelasting maar exclusief btw die u voor stroom aan uw energieleverancier moet betalen).

Forfait

Omdat in de praktijk vaak moeilijk is vast te stellen hoeveel stroom u teruglevert en hoeveel stroom u zelf direct verbruikt, kan de correctie btw ook berekend worden aan de hand van een forfait. Het forfait is afhankelijk van het opwekvermogen van uw zonnepanelen:

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 0 – 1000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 20
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 5

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 1001- 2000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 40
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 10

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 2001 – 3000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 60
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 20

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 3001 – 4000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 80
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 30

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 4001 – 5000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 100
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 40

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 5001 – 6000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 120
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 50

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 6001 – 7000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 140
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 60

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 7001 – 8000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 160
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 70

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 8001 – 9000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 180
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 80

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar: 9001 – 10.000
Forfait niet-geïntegreerde zonnepanelen: € 200
Forfait geïntegreerde zonnepanelen: € 90

Wilt u het forfait toepassen en is sprake van geïntegreerde zonnepanelen? Dan mag u slechts 1/3 van het btw-bedrag van uw zonnepanelen in aftrek brengen.

Let op!

Als u gebruik maakt van de forfaits, mag u geen btw in rekening brengen aan uw energieleverancier.

Geen forfaits?

Wilt u geen gebruik maken van de forfaits, dan dient u zelf vast te stellen hoeveel stroom u teruglevert en (bij niet-geïntegreerde zonnepanelen) hoeveel stroom u direct zelf verbruikt. Uw energieleverancier moet dan btw aan u in rekening brengen over alle stroom die aan u geleverd is, zonder rekening te houden met uw teruglevering. Daarnaast moet u over uw teruglevering btw in rekening brengen aan uw energieleverancier.

Verzoek administratieve ontheffing

Voor de jaren na het jaar van aanschaf kunt u verzoeken om administratieve ontheffing op het moment dat u per saldo niet meer dan € 1.345 btw hoeft te betalen. Doe dit zo snel mogelijk, dan hoeft u in het jaar daarop niet langer btw af te dragen en aangifte te doen. Dit betekent echter ook dat u vanaf dat moment geen recht meer heeft op btw-aftrek.

Als u voldoet aan bepaalde voorwaarden kan de administratieve ontheffing met terugwerkende kracht ingaan vanaf het moment waarop het verzoek is ingediend. U hoeft dan dus niet te wachten tot het volgende jaar. Overleg met uw adviseur of u voldoet aan de voorwaarden.

Tip:

Een verzoek om administratieve ontheffing heeft geen gevolgen voor uw verzoek om teruggaaf dat betrekking heeft op een voorliggende periode.

Zonnepanelen van voor 20 juni 2013

Heeft u voor 20 juni 2013 zonnepanelen op uw woning laten plaatsen? Dan komt de Belastingdienst over het algemeen niet meer aan uw verzoek om teruggaaf tegemoet.

Voor zonnepanelen die voor 20 juni 2013 gefactureerd zijn, verleent de Belastingdienst namelijk alleen een teruggaaf als u zich tijdig als btw-ondernemer heeft aangemeld. Tijdig wil zeggen: binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn gefactureerd.

Bijvoorbeeld: u heeft op 10 maart 2013 een factuur ontvangen voor plaatsing van uw zonnepanelen. Alleen indien u zich voor 1 mei 2013 heeft gemeld als btw-ondernemer, zal de Belastingdienst de btw aan u teruggeven.

Let op!

Over het niet verlenen van de btw-teruggaaf door de Belastingdienst loopt momenteel nog een procedure bij de Hoge Raad.

Zonnepanelen vanaf 20 juni 2013

Voor zonnepanelen die vanaf 20 juni 2013 gefactureerd zijn, verleent de Belastingdienst een teruggaaf als u zich binnen vijf jaar na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen als btw-ondernemer heeft aangemeld én het verzoek tot teruggaaf heeft ingediend.

Tot slot

Als particulier kunt u de btw op de aanschaf en onderhoud van zonnepanelen op uw woning terugvragen. In deze Advieswijzer zijn we nader ingegaan op de voorwaarden. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.