Personal touch in finance

21 juli 2017

Tandpasta en zonnecrème weer naar het hoge btw-tarief?

21 juli 2017

Het kabinet gaat de definitie voor geneesmiddelen aanscherpen.

Directe aanleiding is het arrest van de Hoge Raad van 11 november 2106, waarin werd beslist dat sommige tandpasta’s en zonnecrèmes als geneesmiddel zijn aan te merken en dus onder het lage btw tarief vallen.

Geneesmiddelenwet

Voorgesteld wordt alleen nog geneesmiddelen waarvoor een (paralel)handelsvergunning is afgegeven zoals bedoeld in de Geneesmiddelenwet, onder het lage btw-tarief te laten vallen. Een product kwalificeert op basis van de Geneesmiddelenwet nu nog als geneesmiddel op basis van de presentatie aan het publiek, of op basis van de werking van de stof in het menselijk lichaam. Tandpasta’s en zonnecrèmes gaan dus onder het hoge btw-tarief vallen.

Internetconsultatie

Vooraf wordt voor de wetsaanpassing een internetconsultatie opgestart. Dit neemt niet weg dat het wetsvoorstel al per 1 januari 2018 moet ingaan.

Ruimer effect

Het wetsvoorstel heeft geen effect op ‘echte’ geneesmiddelen, die dan ook in het lage tarief blijven, maar wel op diverse receptvrije geneesmiddelen die ook via de drogist verkregen kunnen worden. Denk daarbij aan (baby)crème, mondwater, insectenspray, anti-roos shampoo en aan sommige middelen tegen aambeien, acne, blaasontsteking, brandend maagzuur, darmkrampjes, diarree, eczeem, hoesten, hoofdluis, kalknagel, keelpijn, littekens, vaginale (schimmel)infecties, verkoudheid, verstopte neus en wratten en nierdialyseconcentraten. Voor deze producten gaat dus, als de plannen doorgaan, het hoge btw-tarief gelden en worden daardoor ruim 14% duurder.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.