Personal touch in finance

18 juli 2017

Wat mag u zonder problemen en btw-vrij meenemen op vakantie?

18 juli 2017

De vakantie komt eraan en dus is het van belang te weten wat u zonder problemen en btw-vrij mag meenemen.

Daarbij maakt het nogal wat verschil of u binnen of buiten de EU reist.

Sigaretten

Reist u binnen de EU? Dan mag u maar liefst vier sloffen sigaretten meenemen naar uw vakantiebestemming of terug mee naar Nederland. Reist u buiten de EU, dan is dit er slechts één. U kunt ook altijd kiezen voor een bepaalde combinatie van verschillende rookwaar, zoals sigaretten, tabak of sigaren.

Drank

Binnen de EU zijn de maxima ook nu opvallend hoger. U mag bijvoorbeeld 90 liter wijn meenemen over de grens en 10 liter sterke drank van meer dan 22% alcohol. Reist u van buiten de EU naar Nederland, dan is de hoeveelheid beperkt tot één liter sterke drank (>22%) en 4 liter wijn.

Nep merken

Iedereen kent wel de ‘echte’ Adidas of Nike shirtjes die voor een tientje in Turkije te koop zijn in de populaire badplaatsen. U mag deze nepartikelen wel meenemen, maar alleen voor eigen gebruik. Teveel is dus niet toegestaan, want dan wordt verondersteld dat u erin handelt. Wat precies teveel is, is niet omschreven.

Tip:

Bewaar alle aankoopbonnen zodat u altijd de herkomst en het aankoopbedrag kunt bewijzen.

Buiten de EU gereisd?

U mag voor maximaal €430 per persoon belastingvrij aan spullen meenemen als u van buiten de EU komt. Een bepaalde hoeveelheid van sommige goederen zijn belastingvrij. Neemt u meer mee, bent u verplicht aangifte te doen bij de Douane. Kijk op de website van de Belastingdienst voor de exacte richtlijnen. Binnen de EU gelden geen beperkingen.

Let op!

Neemt u bijvoorbeeld een nieuwe dure camera mee op vakantie, neem dan de aankoopfactuur mee in uw bagage zodat u kunt bewijzen dat u deze binnen de EU heeft gekocht.

Tip: Download de app

Wilt u precies weten hoeveel u mee mag nemen op vakantie, download dan de douane app via de site van de Belastingdienst. U komt dan bij terugkeer in Nederland niet voor vervelende verrassingen te staan in de vorm van in beslagname van goederen of bijbetalen.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.