Personal touch in finance

26 oktober 2017

Wat is de afschrijvingsduur van zonnepanelen?

26 oktober 2017

Zonnepanelen bestaan pas relatief kort.

Voor u als ondernemer is bij een investering in zonnepanelen van belang wat eigenlijk de afschrijvingstermijn is. En wat betekent dit voor uw herinvesteringsreserve?

Herinvesteringsreserve

U kunt een herinvesteringsreserve vormen als u bij de verkoop van een bedrijfsmiddel boekwinst maakt. Deze boekwinst hoeft u dan niet direct af te rekenen, maar mag u in mindering brengen op de aankoopprijs van een nieuw bedrijfsmiddel. Er gelden echter wel voorwaarden.

Meer of minder dan tien jaar afschrijven?

Voor de herinvesteringsreserve is van belang dat als u deze wilt afboeken op de aankoopprijs van een bedrijfsmiddel waarop u niet afschrijft, zoals grond, of waarop u in meer dan tien jaar afschrijft, zoals een pand, dit alleen mag als de boekwinst is ontstaan door de verkoop van een bedrijfsmiddel met eenzelfde economische functie. U mag dus bijvoorbeeld niet de boekwinst op een auto afboeken op de aankoopprijs van een pand.

Zonnepanelen

Onlangs kwam een zaak voor de rechter, waarbij een ondernemer de gevormde herinvesteringsreserve bij verkoop van een melkquotum wilde afboeken op de aankoopprijs van zonnepanelen. De inspecteur en ook de rechter gingen hiermee niet akkoord, omdat de afschrijvingsduur van zonnepanelen in ieder geval langer is dan tien jaar.

Let op!

De rechter bepaalde de afschrijvingstermijn uiteindelijk op 20 jaar.

Tip:

Zonnepanelen kunnen maximaal 28% van het geïnvesteerde bedrag aan kleinschaligheidsinvesteringsaftrek opleveren . De aftrek loopt procentueel af, naarmate de omvang van uw investeringen in een jaar groter wordt. Daarnaast kunt u er dit jaar 55,5% energie-investeringsaftrek voor krijgen en volgend jaar naar verwachting 55%.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.