Personal touch in finance

20 november 2017

Sint schenkt belastingvrije banketstaaf

20 november 2017

De Sint is weer in ons land.

Wilt u ook dit jaar uw werknemers verrassen met een banketstaaf of een chocoladeletter, dan kan dat belastingvrij.

Kleine geschenkenregeling

De Belastingdienst gaat er vanuit dat kleine geschenken geen loon vormen als u uw werknemer een persoonlijke attentie geeft in situaties waarin ook anderen dan een werkgever een dergelijke attentie geven. Voorwaarde bij deze goedkeuring is dat u geen geld of een waardebon geeft en dat de factuurwaarde inclusief btw van de attentie niet hoger is dan € 25.

Een chocoladeletter, maar bijvoorbeeld ook een banketstaaf met Sinterklaas, zou kunnen worden aangemerkt als een dergelijk klein geschenk. Bedraagt de totale waarde per werknemer niet meer dan € 25 inclusief btw, dan kunt u deze lekkernijen dus belastingvrij geven.

Vrije ruimte

Kunt u voor de banketstaaf geen beroep doen op de kleine geschenkenregeling, dan moet u deze individueel belasten bij uw werknemers. In de praktijk is dit echter niet gebruikelijk. Daarom brengen de meeste werkgevers de banketstaaf onder in de vrije ruimte. Daarvoor moet u de waarde van de banketstaaf als eindheffingsbestanddeel aanwijzen. De banketstaaf is dan onbelast voor zover het totaal van de aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen dit jaar niet hoger is dan 1,2% van de totale fiscale loonsom. Over het bedrag boven deze vrije ruimte betaalt u 80% eindheffing.

Belastingvrij

Geeft u de banketstaaf of chocoladeletter om direct op de werkplek te nuttigen, dan kan dit belastingvrij. De Belastingdienst ziet dit als een consumptie op de werkplek en daarvoor geldt een nihilwaardering.

Nieuwsarchief 2017

    Together as One.
    Borrie is a Member of the Alliott Global Alliance of independent professional firms.